De Speeldoos. Het verhoogde deel, de zaal met de toneeltoren blijft, de rest gaat tegen de grond in het (ver)nieuwbouwplan.
De Speeldoos. Het verhoogde deel, de zaal met de toneeltoren blijft, de rest gaat tegen de grond in het (ver)nieuwbouwplan. Nufotograferen.nl

College wil Theater de Speeldoos Baarn voor 11,8 miljoen verbouwen

19 januari 2023 om 13:54 Politiek

BAARN Het plan voor vernieuwbouw van Theater de Speeldoos moet gewoon doorgaan. Dat heeft het college deze week besloten. De raad wordt gevraagd om het krediet dat al beschikbaar was gesteld, op te hogen met twee miljoen tot 11,8 miljoen euro.

De extra kosten komen door gestegen bouwprijzen en de wens om toch meer energiemaatregelen te nemen. 

Wil het theater samengaan met de bibliotheek, zoals het plan al jaren is, dan is er geen andere locatie te vinden in het dorp, aldus wethouder Mark Veldhuizen. Eerdere pogingen om op de Brink een gecombineerd cultuurhuis-theater te bouwen zijn te duur. 

De raad is al jaren sterk verdeeld over de huisvestiging van het theater en de bibliotheek. Met name de partij VoorBaarn ijverde voor nieuwbouw in het centrum. Uit verschillende peilingen de afgelopen jaren, bleek dat veel inwoners niet willen dat de bibliotheek uit het centrum verdwijnt. 

Eerste plannen voor een voorzichtige opknapbeurt van De Speeldoos gingen uit van enkele miljoenen euro’s. Toen de nieuwbouwplannen van tafel gingen, werd bijna 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een grote verbouwing waarbij eigenlijk alleen de theaterzaal overeind blijft. Die kosten zijn nu dus opgelopen tot 11,8 miljoen euro. 

Het bouwplan ligt al jaren gereed en voorziet in een compleet nieuw gebouw met op de eerste verdieping de bibliotheek. Beide organisaties willen dan als ‘De Kroon’ samen optrekken. 

Op 1 februari start de raad de discussie over het collegebesluit. Op 22 februari moet het uiteindelijke besluit vallen. 

door Eugene Leenders

Impressie van de vernieuwbouw van De Speeldoos
Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie