Arthur Frohn doet de gezondheidscheck bij Paul Willems, Hans Oosters, Mark Röell en Henk Kouwenhoven (vlnr).
Arthur Frohn doet de gezondheidscheck bij Paul Willems, Hans Oosters, Mark Röell en Henk Kouwenhoven (vlnr). Christine Schut

Primeur: stembureaus bij De Amerpoort en Sherpa

17 maart 2021 om 16:55 Politiek

BAARN ,,Dit stembureau is hier voor het eerst in de geschiedenis van De Amerpoort, het is er gekomen op verzoek van de cliënten.” Amerpoort-directeur Paul Willems heeft vanmiddag hoog bezoek. Commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester Mark Röell en Sherpadirecteur Henk Kouwenhoven komen een kijkje nemen in zijn stembureau.

,,In 2018 was er een politiek café bij Sherpa, daar was de burgemeester ook. Dit stembureau is de vervolgstap”, aldus Willems. ,,Ik vind het fantastisch dat cliënten die hier wonen, hier nu ook kunnen stemmen. Dat is belangrijk omdat ze onderdeel uitmaken van de samenleving, daar strijden we voor. De Amerpoort en Sherpa zijn natuurlijk ook gewoon woonwijken van Baarn.” Willems’ collega Kouwenhoven vult aan: ,,Het leukste vindt ik te zien het plezier en de serieusheid waarmee onze bewoners dit stembureau oppakken.” Sherpa heeft ook een eigen stembureau, dat alleen ‘s ochtends open was. ,,Ik weet niet op welke partijen onze cliënten stemmen, maar ik weet wel wat ze belangrijk vinden: betaalbaar wonen, openbaar vervoer, uitkeringen en sociale werkvoorziening. Daarin is de afgelopen jaren veel veranderd, veel cliënten verlangen daar naar terug.”

Burgemeester Mark Röell heeft ‘s ochtends het stembureau van Sherpa bezocht. ,,Het is mooi te zien dat de bewoners dit samen voor elkaar hebben gekregen. Het is een grote club die en in het dorp woont.” Als het aan Röell ligt, krijgen de stembureaus bij de twee zorgorganisaties een vaste plek. Om 15.30 uur zijn hier enkele tientallen stemmen uitgebracht.

Arthur Frohn is cliënt van De Amerpoort. Hij stelt bij binnenkomst geduldig de vragen over de gezondheid van de stemmers. Immers, wie klachten heeft, moet weer naar buiten. Hij ziet er streng op toe dat iedereen zijn handen ontsmet. Zelf stemt hij uiteraard ook. ,,Ik vind dat elke stem telt. Want als tien mensen niet hebben gestemd en de nummer twee heeft negen stemmen minder dan de nummer één, krijg je een andere winnaar.” Voor Frohn heeft zich goed verdiept in de verkiezingsprogramma’s. ,,Ik heb gestemd op een partij die aandacht heeft voor de LHBT-rechten, aandacht voor betaalbare en starterswoningen en goed is voor jongeren, onderwijs en zorg”, aldus de Hilversummer die regelmatig bij De Amerpoort komt om te helpen. Hij denkt ook dat meer bewoners nu gaan stemmen omdat het dichtbij kan. Wel zegt hij dat verkiezingsdebatten en stemwijzers voor hem onbegrijpelijk zijn. Maar met behulp van stemwijzer van Steffie, begrijpt hij alles veel beter.

Jordi, cliënt van Sherpa, ging altijd al stemmen. ,,Maar het is vandaag absoluut gemakkelijker. Ik vind dat iedereen gebruik moet maken van zijn stemrecht, het is zonde als je stem verloren gaat.” Jordi geeft aan dat hij de politiek, sinds de coronacrisis, beter volgt. ,,Ik heb een partij uitgekozen die goed is voor de zorg.” Hij laat een map zien die hij heeft gekregen om zich goed te kunnen voorbereiden.

Ook Hans Oosters is tevreden. ,,Je merkt dat er een beweging gaande is in Nederland. Gehandicapten worden gelukkig serieus genomen. Het is mooi te zien dat deze mensen extra gemotiveerd zijn om te gaan stemmen, daarom is het echt heel belangrijk dat ze de gelegenheid krijgen. Ze bereiden zich er ook echt op voor. Daar kunnen sommige valide mensen nog een voorbeeld aan nemen. Dit stembureau wordt wel een blijvertje.”

door Christine Schut

Amerpoort-directeur Paul Willems gaat stemmen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie