CDA-ers gaan in gesprek met winkelend publiek
CDA-ers gaan in gesprek met winkelend publiek eigen foto CDA Baarn

Vuurwerk in Baarn: we willen het anders

4 januari 2020 om 21:55 Politiek Deel je nieuws

“Stop met dat vuurwerk”, dat was het opvallend eensgezinde geluid dat de CDA-ers te horen kregen afgelopen zaterdag van het winkelende publiek in de Reigerstraat, tijdens het maandelijkse CDA-Baarn-fietsrondje. “Verbied het particuliere vuurwerk, de overlast en randverschijnselen lopen uit de hand”. Op de vraag of men zelf echt overlast had ondervonden werd vaak geantwoord: “nou, dat viel wel mee, maar als je ziet hoe het op sommige plaatsen uit de hand loopt, dan moet er toch echt paal en perk aan gesteld worden”. Naast de berichten uit de krant en van de televisie werden als Baarnse voorbeelden een autobrand, vernieling van brievenbussen en gele zoutbakken, een brandende papiercontainer en een ingegooide ruit in de Wintertuin genoemd.

Een (kleine) minderheid sprak zich uit tegen het verbieden van particulier vuurwerk. “We zijn toch zelf ook jong geweest?” en “je moet niet alles willen verbieden”. Hierbij werd dan wel de kanttekening gemaakt dat het vuurwerk ieder jaar opnieuw ‘zwaarder’ lijkt te worden. In specifieke handhaving, bijvoorbeeld door vuurwerkvrije zones of een onderscheid tussen licht- of zwaar vuurwerk, bleek vrijwel niemand vertrouwen te hebben.

Een centrale vuurwerkshow dan, zou dat een goede vervanging zijn van particulier vuurwerk? Hier wordt nogal verschillend over gedacht. Vooral wat oudere Baarnaars memoreerden met enige nostalgie aan de vroegere vuurwerkshows, vooral met Koninginnedag, bij de Naald of bij de Eem. Hoewel sommigen zo’n vuurwerkshow op de Brink of bij Nijhof wel zouden zien zitten, zeggen anderen: “op Oudjaarsavond zitten wij gezellig bij elkaar, na middernacht ook met de buren, ik heb helemaal geen zin om dan nog op pad te gaan”.

Hoewel de reacties leken aan te geven dat het eind van het particuliere vuurwerk wat de Baarnaars betreft in zicht is, moet hierbij wel een kanttekening gemaakt worden. Het winkelend publiek dat bevraagd werd, was over het algemeen van middelbare- of hogere leeftijd. Hoe jonger de mensen die bevraagd werden, hoe minder eensluidend de antwoorden. Maar, dát er iets veranderen moet aan hoe wij met vuurwerk omgaan, ook in Baarn, daarover was breed overeenstemming.

Al met al een informatief rondje gesprekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie