Afbeelding
Foto: Pexels

De beste verlichting voor verschillende woonstijlen

14 september 2023 om 10:30 Partnercontent

Het kiezen van de juiste verlichting voor je huis kan een belangrijk, maar lastig aspect zijn van het interieurontwerp. Verschillende woonstijlen vereisen namelijk specifieke soorten verlichting om de gewenste sfeer te creëren. Het kiezen van de juiste verlichting kan echter het verschil maken tussen een mooie, gezellige ruimte en een saaie omgeving. Hieronder lees je meer over de beste verlichtingsopties voor verschillende woonstijlen.

Modern-minimalistisch

Het minimalistische design is erg populair geworden vanwege de eenvoudige, maar elegante en moderne stijl. Een belangrijk kenmerk van deze stijl is het gebruik van veel natuurlijk licht in de kamer. Als het buiten donker wordt, kan het gebruiken van neutraal gekleurd licht in zachte tinten de sfeer creëren die bij deze stijl hoort. Hanglampen van natuurlijke materialen, zoals hout en rotan, zijn zeer geschikt voor dit type interieur.

Industrieel

Bij een industriële woonstijl is het belangrijk om verlichting te kiezen dat robuust en functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een industriële hanglamp of staande lampen met een metalen frame en een stoere uitstraling. Het gebruik van felgekleurde neonverlichting, zoals in de jaren 80, geeft deze stijl een extra touch. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor lampen die helder, warm en energiezuinig zijn.

Bohemien

Een bohemien interieur kenmerkt zich door de ‘heerlijk rommelige’ en exotische uitstraling. Hierbij is het gebruik van natuurlijke materialen zoals riet en rotan erg belangrijk om de sfeer te creëren. Denk bij verlichting aan warme tinten en gedimd licht. Extra verlichtingselementen, zoals lichtslingers of lichten in lantaarns, geven de ruimte net wat extra’s.

Landelijk

Bij een landelijke stijl gaat het om gezelligheid en warmte. Een belangrijk aspect is het creëren van een romantisch en nostalgisch gevoel in de ruimte. Kies voor verlichting die deze kenmerken ondersteunt, zoals een landelijke hanglamp of lantaarns met een rustieke uitstraling. Ook kaarsen of staande lampen met een zachte tint zorgen voor dit sfeervolle effect.

Modern

Een moderne woonstijl wordt vaak geassocieerd met strakke lijnen en monochrome kleuren. In dit soort inrichtingen past verlichting die de nadruk legt op de esthetiek en functionaliteit van de kamer. Moderne hanglampen en inbouwspots met helder licht zijn een must.

Eclectisch 

Er is er geen gebrek aan opties als het gaat om verlichting die past bij een eclectische stijl. Of je nu gaat voor een kleurrijke kroonluchter of juist wat subtielere tafellampen, er zijn genoeg manieren om je interieur te verlichten en tegelijkertijd een unieke en persoonlijke sfeer te creëren.

Kortom, door te kiezen voor verlichting die past bij je woonstijl, kun je een consistent geheel creëren en eenheid uitstralen. Bij het kiezen van verlichting is het dus belangrijk om rekening te houden met stijl, lichtsterkte en kleuren!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie