Afbeelding
Foto Pexels

Innovatieve oplossingen voor veilig monstertransport: Systainers en Medicooltainers

16 mei 2023 om 08:18 Partnercontent

Plastic buisje voor het veilig opslaan van lichaamseigen stoffen - Er gelden in ons land strenge eisen als het aankomt op het vervoer van biologische monsters die van het ziekenhuis naar een onderzoekslaboratorium verstuurd worden. Een buisje bloed in gewoon bubbeltjesplastic versturen is om duidelijke redenen niet toegestaan. De verpakking is niet bestand tegen schokken en is niet gekoeld. Het buisje kan onderweg stuk gaan en de inhoud lekt dan weg. De regels gelden ook voor andere lichaamsvloeistoffen of afvalproducten. Speciale verpakkingen, bedoeld voor dit soort biologisch materiaal, zijn ontworpen om de inhoud veilig en schoon te vervoeren, zonder op kwaliteit te moeten inleveren. Een arts, of iemand anders die bevoegd is, zal altijd gebruik maken van een speciaal plastic buisje om lichaamseigen materiaal in op te slaan.

Systainers en MediCooltainers

In de wet is het vastgelegd dat het plastic buisje dat bijvoorbeeld bloed bevat, de primaire verpakking wordt genoemd. Deze primaire verpakking moet omgeven zijn met absorptiemateriaal dat in het geval van lekkage de gehele inhoud kan opnemen. Het absorptiemateriaal met daarin de plastic buis zit in een lekdichte secundaire verpakking. Dit alles wordt in een tertiaire verpakking geplaatst, een systainer die met andere systainers gekoppeld kan worden. Een MediCooltainer gebruik je als je speciale geconditioneerde koffers nodig hebt waarbij de gehele inhoud goed gekoeld moet zijn en de temperatuur daarbij constant moet blijven.

Richtlijnen en ISO-certificering

Deze verpakking voldoet aan de verpakkingseisen P620 / P650 van het ADR. Daarnaast staat de tekst ‘Biologische stof categorie B’ op de buitenverpakking vermeld. Het is toegestaan meerdere bloedbuizen in de secundaire verpakking te transporteren, mits deze elkaar niet kunnen raken en breukvrij zijn. Iedere chauffeur mag de systainers met inhoud vervoeren en aan het voertuig worden geen speciale eisen gesteld. Voor vervoer naar het buitenland kunnen andere regels gelden. De IATA richtlijnen treden in werking bij vervoer per vliegtuig. Of de producten in de MediCooltainer of systainer nu intern of extern verstuurd zijn, altijd komen deze veilig aan op de plaats van bestemming. De zending is gekoeld, geheel geïsoleerd en geborgd. Volgens ISO 15189, de bekende internationale norm voor het ontwikkelen van kwaliteitsmanagement van medische laboratoriums is de MediCooltainer prima geschikt voor wireless temperature monitoring. 

Belangrijk voor de medisch professional

Ben je werkzaam in de medische sector? Dan zijn veilige plastic buisjes, stapelbare systainers en MediCooltainers een must have om je werk volledig naar behoren uit te voeren. Je voldoet aan alle eisen die de wet stelt en je maakt je werk eenvoudiger en efficiënter. Als je dat wilt, kun je de medische verpakkingen laten voorzien van een logo of een andere bedrukking. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie