Afbeelding
Foto: Pixabay

Dakbedekking vervangen: informatie en kosten

15 december 2022 om 12:08 Partnercontent

Je dak beschermt je woning en jezelf tegen weersinvloeden. Het is dus belangrijk om je dak goed te onderhouden en de dakbedekking op tijd te vervangen wanneer dat nodig is. Doe je dit niet, dan ontstaan er grote problemen. Denk hierbij aan lekkage, vochtproblemen en beschadigingen aan de dakconstructie wat instortingsgevaar met zich mee kan brengen. Vervang je dakbedekking dus op tijd! In dit artikel lees je meer over dakbedekking vervangen en welke kosten je kunt verwachten.

De invloed van het weer op de dakbedekking

Je dak staat constant onder invloed van het weer. En juist dat heeft invloed op de kwaliteit van de dakbedekking. Ieder seizoen brengt andere weersomstandigheden met zich mee. Benieuwd wat dit doet met de dakbedekking? Lees dan snel verder.

  • Herfst: de herfst staat in het teken van regen, dwarrelende bladeren en storm. In no-time ligt je hele dak of dakgoot vol met bladeren: de afvoer raakt verstopt waardoor ook regen op het dak kan blijven liggen. Dit gewicht vindt de constructie niet zo leuk, waardoor je dakconstructie kan verzwakken. Tijdens een storm ontstaat er al snel stormschade: de dakbedekking kan door de wind loswaaien.
  • Winter: vorst is het grootste gevaar voor je dakbedekking. Zeker wanneer je dak vochtig is geweest. Wanneer het dan gaat vriezen, hecht het ijs zich vast aan de dakbedekking. De kwaliteit van de dakbedekking wordt hierdoor aangetast. Ook sneeuw is niet echt fijn: het gewicht van de sneeuw kan er voor zorgen dat je dak verzakt.
  • Lente: het voorjaar is de beste periode voor je dakbedekking. Je hebt minder last van kou, neerslag en wind. Dit is daarom ook het ideale moment om je dakbedekking te controleren en zo nodig te laten vervangen.
  • Zomer: de zomers in Nederland worden steeds warmer, en ook dat heeft invloed op de kwaliteit van de dakbedekking. Niet alleen hoge temperaturen, maar ook de schommelingen tussen 17 en maar liefst 35 graden, zorgen ervoor dat er snel scheurtjes in de dakbedekking ontstaan.

Zo zie je dat je dak aan vervanging toe is

Het is over het algemeen niet heel lastig te zien wanneer je de dakbedekking moet vervangen. Zoals je al gelezen hebt, heeft ieder seizoen een bepaalde invloed op de dakbedekking. Het wordt daarom ook aangeraden om je dak ieder seizoen te controleren.

Platte daken zijn doorgaans eerder aan vervanging toe dan hellende daken: dit komt omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden. De gemiddelde levensduur voor de dakbedekking op een plat dak is 25 tot 40 jaar. Dakbedekking op een schuin dak gaat gemiddeld 60 tot 80 jaar mee.

Toch kan het gebeuren dat de dakbedekking eerder aan vervanging toe is. Dit kun je herkennen aan de volgende signalen:

  • Vochtproblemen
  • Beschadigd loodwerk
  • Beschadigingen aan de dakbedekking, zoals scheuren, blaren en plooien
  • Terugkerende reparaties en lekkages

Wanneer je last hebt van één van de bovengenoemde signalen, is het belangrijk om niet te wachten met het inschakelen van een dakdekker. Door de problemen snel op te lossen voorkom je grote schade met hoge reparatiekosten tot gevolg.

Voordelen vervangen van de dakbedekking

Het vervangen van de dakbedekking brengt veel voordelen met zich mee. Je dak ziet er weer als nieuw uit, waardoor ook de algehele uitstraling van je woning verbeterd. Natuurlijk heeft je dak ook weer een lange levensduur! Daarnaast stijgt de woningwaarde. Door op tijd je dakbedekking te vervangen, voorkom je schade wat hoge reparatiekosten tot gevolg heeft.

Heb je nog geen dakisolatie? Het vervangen van de dakbedekking is het ideale moment om je dak te isoleren! Met dakisolatie verliest je woning minder warmte en bespaar je op je energierekening.

Dakbedekking vervangen: de kosten

De prijzen voor het vervangen van de dakbedekking zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het tarief van de dakdekker, de voorrijkosten en de keuze voor het soort dakbedekking. Niet iedere soort dakbedekking is voor elk type dak geschikt: je hebt namelijk dakbedekking voor hellende daken en platte daken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie