Afbeelding
Foto: Shutterstock

Plannen maken voor een renovatie van de tuin in het voorjaar

Partnercontent

Nederlandse huishoudens zijn de tuin steeds meer gaan waarderen in de afgelopen twee jaar. Niet voor niets, we zijn vaker thuis door de nieuwe hybride manier van werken. We nemen een kop koffie in de tuin onder onze overkapping, we lunchen er rond het middaguur en nemen er even afstand van het beeldscherm aan het eind van de dag. Om optimaal van de tuin te kunnen genieten, besloten veel Nederlanders de tuin te renoveren. Anderen hebben dit op de planning staan voor het komende voorjaar. Mede door die drift om de tuin aan te pakken, hadden hoveniers het veel drukker dan in de periode voor de uitbraak van de pandemie in 2019.

Plannen maken voor het herindelen van de tuin 

Bij het renoveren van een tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de tuin. Je wilt wellicht niet alleen een terras tegen je woning aan, maar ook achterin de tuin. Voordeel hiervan is dat je tot laat in de middag van de zon kunt genieten, afhankelijk van de ligging van de verschillende terrassen. Door een overkapping over het terras tegen je woning aan te plaatsen, kun je hier het hele jaar door gebruik van maken. Combineer de overkapping met een terrasverwarmer. De overkapping houdt de warmte lang vast en biedt beschutting tegen regen en wind. Dat laatste geldt logischerwijs alleen, wanneer je de zijkanten van de overkapping afsluit.

Meer groen in tuin en minder steen 

Opvallend is dat veel mensen bij een renovatie van de tuin kiezen voor meer groen. Het terras wordt wat ingekort, om zo ruimte te creëren voor bijvoorbeeld een aantal borders met planten of bijvoorbeeld een klein gazon. Niet voor niets, want waar een overkapping schaduw biedt in de zomer houdt het groen de tuin koel. Althans, koeler dan wanneer je uitsluitend tegels en stenen zou gebruiken bij de inrichting hiervan. Tegels hebben de eigenschap de warmte vast te houden. Het kan een reden zijn om voor een veranda onder de overkapping te kiezen, in plaats van een terras met tegels.

Pak de tuin vroeg in het jaar aan

Veel mensen starten met de renovatie van hun tuin in de zomer. Immers, de kans op mooi weer is die periode het grootst. Wacht niet op mooi weer, maar start al vroeg in het jaar met een renovatie van de tuin. Een overkapping kun je immers het hele jaar door plaatsen. Datzelfde geldt voor het opbouwen van een aantal borders in de tuin en bijvoorbeeld de aanleg van een gazon. Bij de aanleg van groen is het enkel van belang, dat het niet vriest. Het zou het groen aan kunnen tasten.

advertentie