Afbeelding
Foto door rawpixel.com form PxHere

Praktische tips voor een structureel lager ziekteverzuim

19 oktober 2020 om 16:07 Partnercontent

Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met ziekteverzuim van werknemers. Want hoe gezond je bedrijf en je personeelsbestand ook zijn: soms is het simpelweg onvermijdelijk. In de huidige tijd is dat natuurlijk actueler dan ooit, maar ook in voorgaande jaren zagen we al een sterke opwaartse trend voor wat betreft mensen die thuis kwamen te zitten met een burn-out. Maar hoe ga je daar als werkgever mee om? Hoe kun je verzuim zoveel mogelijk voorkomen en vermijd je een terugloop van het werk, hoge kosten en zelfs langdurige arbeidsongeschiktheid van je werknemer?

Lees hieronder hoe op tijd een bedrijfsarts inschakelen veel onnodig gedoe en leed kan voorkomen. Ook gaan we kijken naar wat je van een bedrijfsarts kunt verwachten. We sluiten dit artikel af met een aantal praktische tips om verzuim in jouw onderneming zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is natuurlijk wanneer er überhaupt geen verzuim optreedt. Veel mensen hebben de associatie dat een bedrijfsarts wordt ingeschakeld wanneer het kwaad al is geschied, maar niets is minder waar. Tot de taken van bedrijfsarts behoort juist ook het proactief adviseren voor een effectief preventiebeleid.

Dat beleid is erop gericht dat werknemers minder snel zullen verzuimen. Hierin draait het om het tijdig opmerken van bepaalde signalen van werknemers. Ook wordt er gekeken naar voorspelbare gevolgen van de huidige werksituatie, en zelfs vanuit het privé leven.

De begeleiding van een professionele bedrijfsarts naar een efficiënt preventiebeleid, is een aanpak die is gericht op de mogelijkheden van jouw organisatie in plaats van op de beperkingen. Met andere woorden: er wordt gedacht in oplossingen, niet in problemen. Hierdoor worden zaken die kunnen leiden tot verzuim - bijvoorbeeld een verkeerde werkdruk of fysiek belastende omstandigheden - tijdig gesignaleerd, verbeterd en wordt het verzuim voorkomen.

Sta sterk met een professionele partner

Het succes van een preventiebeleid valt of staat natuurlijk met de kwaliteit van de organisatie die jou hierin ondersteunt. Kies daarom bij voorkeur voor een gecertificeerde arbodienst als Preventix, een middelgrote partij met een landelijke dekking.

Zij zorgen ervoor dat de verzuimgegevens, brancherisico’s en bedrijfsspecifieke risico’s vakkundig in kaart worden gebracht en geëvalueerd. Hieruit volgt een plan dat volledig is afgestemd op de bedreigingen en kansen binnen jouw organisatie. Zo wordt er gekeken naar manieren om de werkomstandigheden te verbeteren en of het bijvoorbeeld nodig is om preventieve keuringen van het personeel uit te voeren.

Een gedegen preventieplan gaat bovendien verder dan de organisatie-specifieke omstandigheden. Centraal staan natuurlijk de werknemers: zij krijgen een advies gericht op hun individuele gezondheid en privésituatie.

Benieuwd naar wat een organisatie als Preventix voor jouw bedrijf kan betekenen? Informeer dan eens - geheel vrijblijvend - naar de mogelijkheden via: 088 – 700 7700.

Wat kan ik zelf doen om ziekteverzuim in mijn bedrijf te voorkomen?

Zoals beloofd sluiten we dit artikel af met een aantal praktische tips voor het verlagen en voorkomen van ziekteverzuim in jouw organisatie:
• Het begint met een veilige en gezonde werkomgeving. Dat zorgt immers voor minder kans op fysiek letsel
• Door een open bedrijfscultuur te creëren zorg je ervoor dat werknemers sneller zelf aan de bel durven te trekken wanneer het even niet zo lekker gaat
• Waardering en betrokkenheid tonen aan je werknemers is een krachtig wapen in het voorkomen van verzuim. Iemand die zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt zit beter in zijn vel en kan zich bovendien beter inzetten voor het werk dat hij doet
• Houd rekening met de werk/privé balans: niemand heeft er iets aan wanneer je werknemers opgebrand raken doordat ze voortdurend moeten overwerken
• Stimuleer een gezonde leefstijl door bijvoorbeeld voor gezonde lunches en fruit te zorgen, of door bedrijfsyoga in te voeren. Een gezonde werknemer is immers minder kwetsbaar voor ziekten, maar zit ook psychologisch beter in zijn vel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie