Afbeelding
Foto Unsplash

Op weg naar een duurzamer Baarn

3 april 2024 om 15:23 Partnercontent

Hoewel we graag klagen, hebben we het in Nederland behoorlijk goed. Eigenlijk te goed zelfs, want de westerse leefstijl heeft niet bepaald een goede invloed op de aarde. Er is al sprake van onder meer een stikstofcrisis, afname van biodiversiteit en (versnelling van) klimaatverandering en dat neemt naar verwachting alleen maar toe de komende decennia. Tenzij we in actie komen. In het Klimaatakkoord staan daarom afspraken van diverse partijen om onder meer de uitstoot van broeikasgassen (en vooral CO2) te gaan beperken. Hieronder lees je meer de doelen en realisatie van de energietransitie.

Onderdeel van de RES-regio Amersfoort

Het doel is om Nederland in 2050 geheel energieneutraal te laten zijn. De energievoorziening dient daarbij ook nog eens bijna geheel duurzaam te zijn. Om dit te realiseren is de zogeheten energietransitie in gang gezet. Belangrijk hierbij is vooral fossiele energie te vervangen door energie uit duurzame, hernieuwbare bronnen. Het betreft voornamelijk elektriciteit opgewekt met behulp van wind en zon.

Het land is binnen het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie opgedeeld in dertig zogeheten energieregio’s. Baarn behoort tot RES-regio Amersfoort. Samen met onder andere netbeheerder Stedin, de provincie Utrecht, het waterschap Vallei en Veluwe en andere gemeenten waaronder Amersfoort, Soest en Eemnes werkt Baarn in stappen naar een betere toekomst.

Doelen en mogelijkheden

Zo heeft de RES-regio Amersfoort bijvoorbeeld als tussendoel om minstens 0,5 TWh duurzame elektriciteit op te wekken in 2030. Naar verwachting kan 40 procent hiervan opgewekt worden met behulp van windenergie. Er lopen onderzoeken naar de mogelijkheden langs de A28 bijvoorbeeld. De overige 60 procent zal bestaan uit zonne-energie. Volgens de Voorkeursvolgorde Zon kijkt men vanwege de hoge bevolkingsdichtheid in ons land strikt naar de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken. Grootschalige zon op daken en carports hebben voorrang, gevolgd door zon op land.

Versnelling nodig, bijvoorbeeld met agri-pv

Halverwege 2023 dienden alle RES-regio’s een RES 2.0 opgesteld te hebben, met daarin de voortgang van de energietransitie. In de regio Amersfoort bleek zowat op ieder vlak versnelling nodig te zijn om de 2030-doelen te kunnen behalen. Het zou daarom verstandig zijn breder te kijken naar mogelijkheden. Hoewel er haast geen projecten voor zon op veld in de pijplijn zitten, zou bijvoorbeeld agri-pv erg interessant kunnen zijn.

Niet alleen omdat zonnevelden op landbouwgrond bijdragen aan het behalen van de doelen. Maar ook omdat er toch al veel discussie is over de toekomst van de agrarische sector. En omdat er boeren zonder opvolger zijn, en agrarische bedrijven willen verduurzamen (met ook nog eens een stabiele extra inkomstenbron). Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op landbouwgrond, en de mogelijke opbrengsten? Informeer dan bij Chint Solar.

Een Baarn aan Zee voorkomen

Vooral extremere regenval en een stijgende zeespiegel als gevolg van (versnelde) klimaatverandering vormen een van de grootste bedreigingen voor de mensheid de komende eeuwen. Alhoewel een Baarn aan Zee sommigen aantrekkelijk in de oren klinkt, is dit qua leefbaarheid (in Nederland maar ook mondiaal) toch iets dat we zullen moeten voorkomen. Met de energietransitie dragen we allemaal een steentje bij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie