De Baarnse hoopt dat de charmante oplichter gauw in de kraag wordt gevat.
De Baarnse hoopt dat de charmante oplichter gauw in de kraag wordt gevat. Politie

Waarschuwing voor charmante oplichter

23 mei 2023 om 21:33 Overig

BAARN Een bewoonster van de Stationsweg wil haar plaatsgenoten graag waarschuwen. Op Hemelvaartsdag werd ze opgelicht door een man aan de deur. 250 euro wist hij haar sluw te ontfutselen.

,,Ik was in mijn tuin aan het werk toen ik de bel hoorde gaan”, begint ze te vertellen aan de telefoon. Nog steeds klinkt het ongeloof in haar stem door. ,,Dat ik hier ben ingetrapt, maar het is toch gebeurd.”

De man aan de deur vertelde dat hij bezig is met de organisatie van een scootmobieltocht. ,,Hij gaf aan dat ik op een strategische plek in de straat woon, en dat hij daarom graag diezelfde middag nog als de scootmobielers voorbij zouden komen, twee toezichthouders in de voortuin zou willen stationeren. Hij had een boek bij zich, met mooie plaatjes van eerdere edities. Ik vond het hartstikke mooi dat zulke dingen werden georganiseerd.” 

De twee raakten aan de praat. ,,Wordt deze tocht georganiseerd door vrijwilligers?, vroeg ik hem. Nee, Siemens was de sponsor, en hij werkte zelf ook voor Siemens. Ik meldde hem dat ik toevallig ook een Siemens keuken had. Hij vroeg quasi nonchalant of ik er blij mee was. Nou, ik heb wel wat malheur aan mijn keuken, meldde ik hem. Hij kon wel even kijken.”

Lang verhaal, kort; hij kon wel even twee lampjes maken nog diezelfde middag. Hij had trouwens ook een hele goede pannenset, voor maar 1425 euro.

Mevrouw dong af tot 250 euro, en de man ging akkoord. Ze kreeg nog een mooie gratis messenset toe. Ze kon pinnen, kreeg een mooie bon en visitekaartje. Toen de man wegreed in zijn grijze Peugeot, ontwaakte ze en wist ze het eigenlijk meteen: “Ik ben er met boter en suiker ingegaan. ,,De man had mijn zoon kunnen zijn. Keurig was hij, sprak netjes ABN. Hij was echt ontzettend aardig. Ik was gewoon een beetje gehypnotiseerd. En ook dat begin, over die scootmobieltocht; hij had me meteen ingenomen”, verklaart ze achteraf. 

Een zoektocht op internet maakte haar al snel duidelijk dat deze wijze van oplichting door het hele land plaatsvindt en al jarenlang. .Er zijn mensen die op een zelfde soort wijze 2000 euro zijn kwijtgeraakt. Ik heb de man nooit meer teruggezien, en eveneens kwam er nooit een scootmobieltocht door de straat. Mijn keukenlampjes zijn nooit gemaakt. Ik kan er inmiddels om lachen. Het was gewoon stom, stom. Wel vertel ik graag mijn verhaal. Dit moet ophouden in Baarn. Opdat deze man hier geen poot meer aan de grond krijgt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie