Leerkrachten openden de Kinderboekenweek op de Aloysiusschool.
Leerkrachten openden de Kinderboekenweek op de Aloysiusschool. Celia de Vree

Hoofdrol voor de natuur in Kinderboekenweek

7 oktober 2022 om 12:23 Overig

BAARN Scholen, boekhandels en de bibliotheek zijn versierd. Er wordt voorgelezen. Er is zelfs een speciaal lied gemaakt. Het kan niemand ontgaan: het is Kinderboekenweek. Het thema is ‘Gi-ga-groen’ en de natuur speelt een hoofdrol. 

Op woensdagochtend werd op de Aloysiusschool de Kinderboekenweek feestelijk geopend. De kinderen mochten verkleed naar school komen of in elk geval in iets groens. De school had er een hele openingsstunt van gemaakt. Zo traden verklede leerkrachten op en mochten de kinderen op het podium meezingen met het Kinderen voor kinderen-lied ‘Gi-ga-groen’: ‘Ook al regent het pijpenstelen je kunt altijd buitenspelen’. 

LEZEN IN BED Evi Stolp uit groep 7 vindt het een leuk thema. ,,Ik ben fan van de boeken van De waanzinnige Boomhut en daar gaat deze boekenweek ook over.” Zelf gaat ze regelmatig naar buiten, naar het bos en naar het Cantonspark. Nu even niet, want ze loopt op krukken. ,,Ik zit niet altijd op mijn telefoon hoor. ‘s Avonds in bed lees ik boeken, bijvoorbeeld de ‘girls only’ serie. Ik houd van lezen en dat het ook goed voor je is, is mooi meegenomen”, aldus de leerlinge.  

THE VOICE-LEZEN Leerkrachten Manon (groep 4) en Joëlle (groep 7) van de Aloysiusschool juichen de boekenweek toe. ,,We hebben een hele goede samenwerking met Gerda Aukes van Boekhandel den Boer en met Laura MacKaaij van de bibliotheek. Laura helpt kinderen die niet van lezen houden om boeken te vinden die ze tóch aanspreken. Zo weet ze die leerlingen toch aan het lezen te krijgen. Daar zijn we heel blij mee.” Zelf hebben de leerkrachten ook een scala aan trucs om hun kinderen enthousiast te krijgen voor boeken. ,,We hebben een schoolbibliotheek en maken een selectie. Kinderen mogen dan de kaft lezen en één bladzij uit het midden. Als ze het een leuk verhaal vinden, kiezen ze het boek. En als het halverwege toch tegenvalt, mogen ze het omruilen voor een ander boek.” 

Een andere methode is ‘The Voice-lezen’. ,,De kinderen zitten met hun rug naar ons toe gekeerd terwijl wij voorlezen. Als ze het verhaal leuk vinden, draaien ze hun stoel om en mogen ze zelf het boek uitlezen”, vertellen de juffen over hun methodes. 

ETALAGE Voor Gerda Aukes van Boekhandel den Boer is het de 25e keer dat ze de Kinderboekenweek meemaakt. ,,Het is elke keer weer leuk. We versieren de etalage en maken een eigen selectie van leuke en goede kinderboeken. Ik ben zelf van mening dat in een goed kinderboek niet altijd per se tekeningen of plaatjes hoeven te staan. Door alleen de tekst te lezen kun je juist je eigen fantasie aanspreken en er in je hoofd zelf beelden bij bedenken. We lezen hier allemaal graag een goed kinderboek en laten ons dan lekker meeslepen met het verhaal.” 

VOORLEZEN BIEB Op woensdag 15 oktober om 15.30 uur wordt er voorgelezen in Bibliotheek Baarn. Het boek is ‘Hallo-o-o daarboven!’ van Matthew Farina, over een jonge vos die over zijn verzameling vertelt. Na afloop wordt er geknutseld. Gedurende de Kinderboekenweek is er een stickerspeurtocht.

Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie