Hanny Rademaker, Jaan Hartog, Jaap Janmaat en Lonneke van Veen (vlnr) genieten van de koffie en elkaars gezelschap.
Hanny Rademaker, Jaan Hartog, Jaap Janmaat en Lonneke van Veen (vlnr) genieten van de koffie en elkaars gezelschap. Christine Schut

107 en nog middenin het leven

26 september 2022 om 10:06 Overig

BAARN ,,Zoals het leven nu gaat, is het prima.” Jaan Hartog-van den Berg viert vandaag haar 107e verjaardag. Vieren inderdaad, want het leven is voor haar nog steeds een feest. Op dinsdagochtend is ze te vinden bij Brassen op de Brink om, onder het genot van een koffie verkeerd, de toestand in de wereld door te nemen en bij te praten.

Want mevrouw Hartog volgt het nieuws nog op de voet. Afgelopen dinsdag mocht uw verslaggever aanschuiven bij het koffiegroepje. ,,We zijn met een man of acht, vandaag kon een aantal niet”, legt Jaap Janmaat uit. Hij is vandaag de enige man in het gezelschap dat wordt gecompleteerd door Hanny Rademaker en Lonneke van Veen.

Jaan Hartog heeft drie jaar geleden haar geliefde buurtje aan de Berkenweg verlaten om iets gerieflijker te gaan wonen in Santvoorde. Ze woont daar nog zelfstandig in een appartement, maar heeft wel hulp. ,,Ik heb een huishoudelijk hulp die ook mijn boodschappen doet. Maar als ik nog iets mis, loop ik zelf naar de supermarkt”, vertelt ze vriendelijk. Het lopen gaat tegenwoordig met een rollator vanwege haar knieproblemen.

,,Onze koffieclub is ongeveer acht jaar geleden ontstaan”, blikt Janmaat terug. ,,Eerst zaten we bij de Hema en nu alweer een aantal jaren hier.” Van de oorspronkelijke koffiedrinkers zijn er in de tussentijd vier overleden. Als iedereen heeft besteld, tovert mevrouw Hartog een oud blikje uit haar handtas en zet dat op tafel. Wie zijn koekje of suikerzakje niet gebruikt, deponeert het daarin. ,,Die koekjes eet ik in de loop van de week op, soms neem ik er twee bij de koffie”, legt mevrouw Hartog uit. Haar is duidelijk geleerd niets te verspillen. Ze is dan ook geboren in de Eerste Wereldoorlog op een boerderij in Woudenberg.

De koffiedrinkers hebben allemaal naar de uitvaart van Koningin Elizabeth gekeken. ,,Dat was zó indrukwekkend”, aldus Hanny Rademaker, terwijl ze haar melkschuim deelt met Lonneke van Veen. De anderen knikken instemmend.

Wie tijdens de markt wil aanschuiven, is welkom. Om 10 uur neemt het gezelschap plaats. Bij mooi weer buiten, bij kou binnen.

Jaan Hartog is de oudste inwoner van Baarn. Er wonen hier tien honderdplussers. Dat is relatief veel: 1 op elke 2.498 Baarnaars is honderd jaar of ouder. Landelijk is dat 1 op elke 6.891 Nederlanders. Er zijn in heel Nederland ruim 2.500 honderdplussers. De oudste inwoner van Nederland is 109.

door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie