De gezichten van de jongeren zijn onherkenbaar gemaakt.
De gezichten van de jongeren zijn onherkenbaar gemaakt. Privéfoto

Brutale jeugd in Reigerstraat; spugen op de etalageruiten

9 september 2022 om 12:09 Overig

BAARN] Winkeliers en klanten balen van de vele jongeren die elke pauze de Reigerstraat blokkeren. ‘Ze hebben een brutale mond van heb ik jou daar. De tuinslang er op zetten’, vindt een boze omwonende. De gemeente, politie en PIT zijn ingeseind en ook de scholen zijn betrokken. 

Op Facebook doet een winkelier in de Reigerstraat zijn beklag over de jongeren: ‘Extreme overlast.... elke dag elke week weer. Als je hen erop aanspreekt, krijg je een grote mond. De ergste ziektes en scheldwoorden vliegen om je oren, voetgangers worden omver gereden, geparkeerde auto’s worden beschadigd, diefstal in de Boni, winkeldeuren worden geblokkeerd en de achtergebleven zooi kunnen wij als winkeleigenaren opruimen. Laat dit stoppen en de buurt netjes houden met respect voor elkaar”, uit ze het ongenoegen. 

De schrijfster van de oproep is Francisca Born die een kapsalon heeft aan de Reigerstraat. ,,Van 12.00 tot 15.00 uur komt er elke dag een zwerm jeugd, wel veertig tot vijftig kinderen. Ze zetten hun fietsen schots en scheef en als je wat zegt vliegen de K-woorden je om de oren. Of ze spugen tegen je ruit. Ik schaam me gewoon voor mijn klanten.”  

NABIJE SCHOLEN Inmiddels is er contact gelegd met de nabije scholen, want dat is waar de jongelui vandaan komen. Teamleider Jasper de Jong van de Waldheim mavo: ,,Als school willen we sowieso onze verantwoordelijkheid hier in nemen. We zullen dan ook via de nieuwsbrief de ouders informeren en via de mentoren in de klas aandacht gaan besteden aan de overlast. Wellicht is het zelfs een onderwerp om met maatschappijleer te behandelen want leerlingen hebben lang niet altijd in de gaten hoe hun gedrag overkomt.” De Jong biedt aan binnenkort zelf te komen kijken en leerlingen van zijn school dan aan te spreken. Het Baarnsch Lyceum zegde eigenaresse Born van de kapsalon toe na het weekeinde te reageren. 

ELKAAR OPHITSEN Ook jongeren- en wijkwerker Dennis Kwakkel van PIT Baarn werd benaderd over het probleem. Hij onderhoudt immers contacten met hang- en probleemjongeren in Baarn. ,,Daar vallen deze kinderen niet onder. Dit zijn scholieren die in de pauze een broodje komen halen. Omdat het er zo veel zijn, kunnen ze elkaar in gedrag ophitsen. Dan kan er ook een ongewoon grote mond gegeven worden. Dat is stoer doen tegen elkaar, groepsgedrag”, weet hij. 

Volgens Kwakkel hebben de politie, de boa’s en de gemeente overleg gehad over de situatie. ,,Er komt overleg met de winkeliers. Wellicht is het een tijdlang nodig om aanwezig te zijn op de drukke tijden. Er zal worden gekeken naar wat nodig is om de overlast te beperken.”  

FACEBOOK De oproep op Facebook kreeg ruim honderd reacties van omwonenden. ‘Ik verzette een fiets, kreeg ik van zo’n snotjongen te horen: blijf met je poten van mijn spullen af’, reageert iemand ontzet. ,,Dat is precies het probleem”, vindt Francisca Born. ,,Niet de schots en scheef geparkeerde fietsen maar dat onbeschofte gedrag vindt iedereen het allerergst.”

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie