Maya Meijer-Bergmans versus Kees Koudstaal
Maya Meijer-Bergmans versus Kees Koudstaal Caspar Huurdeman

Het nieuwe Soestdijk

28 augustus 2022 om 07:44 Overig Deel je nieuws

Laatst stelde iemand mij de vraag, waarom toch altijd zo negatief over de plannen voor het Landgoed Paleis Soestdijk? Je kunt vraagtekens plaatsen bij het feit dat dit onderdeel van het nationaal erfgoed is verkocht aan een projectontwikkelaar, maar gegeven de omstandigheden is de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) toch het beste wat het landgoed kon overkomen?

Die aanname wordt vrijwel in elke editie van de Baarnsche Courant voor het voetlicht gebracht. Zo wordt er niet zelden jubelend aandacht geschonken aan de in de tuin van het paleis georganiseerde zomerse concerten. Bij de promotie van dergelijke evenementen profileert paleiseigenaresse Maya Meijer-Bergmans zich maar wat graag als grote promotor van al het moois dat onder haar vlag plaatsvindt op het landgoed. 

Indien dergelijke activiteiten zich niet zouden voltrekken op een binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed dan zou u mij daar niet over horen. Echter, alle publieksvriendelijke activiteiten op het landgoed brengen voor de natuur veel negatieve effecten met zich mee. Met andere natuurliefhebbers probeer ik een stem te geven aan de natuur op en rond het landgoed. Als zodanig kan ik niet anders dan de negatieve effecten die de plannen van de MBEG met zich meebrengen voor het beschermde landgoed publiek te maken. Naast de grootschalige evenementen zijn het vooral ook de bouw van een woonwijk in het Borrebos en de komst van een grote hotelvoorziening aan de rand van het Baarnse Bos waar ik mij eerst met de BOP en nu met Behoud het Borrebos tegen verzet.

Op 25 september gaat tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht Frans Bromets documentaire ‘Het nieuwe Soestdijk’ in première. In de film word ik opgevoerd als de lastigste luis in de pels van de MBEG. Het SBS 6-programma Shownieuws besteedde 24 augustus aandacht aan de documentaire. Roddeljournalist Evert Santegoeds komt niet gehinderd door enige kennis van zaken woorden tekort om de acties van natuurinstanties tegen de paleisplannen te verdoemen. Ook de prinsessen Irene en Margriet, die zich uitspraken tegen de kap van bomen op het landgoed, krijgen de wind van voren: “Laten ze zich druk maken over hun oude moeder die ze in dat hol hebben laten wonen”.

Redacteur Eugene Leenders besteedde afgelopen vrijdag in de rubriek ‘Paardenmiddel’ aandacht aan Bromets ‘Het nieuwe Soestdijk’. Blijkbaar heeft Leenders de Shownieuws-aflevering met Santegoeds ook geconsumeerd. Dat er bij hem geen sprake was van braakneigingen blijkt wel uit het feit dat hij in zijn column kond doet van Santegoeds uitspraak dat de ook door hem geadoreerde Maya Meijer-Bergmans het duel heeft gewonnen. Dat is nog maar de vraag. Gelukkig is het, hoe ongemakkelijk ook voor de MBEG en de redacteur van de Baarnsche Courant, aan de Raad van State daar een oordeel over te vellen. Tot die tijd zal Maya Meijer-Bergmans in de media ruim baan krijgen in haar rol als miskend paleiseigenaresse en zal ik mij blijven uitspreken tegen de plannen van de MBEG.

door Kees Koudstaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie