Afbeelding
Mathieu Koren

Een orgelconcert met een Franse slag

5 augustus 2022 om 12:16 Overig Deel je nieuws

Nicolas De Grigny staat op het programma van het eerstvolgende orgelconcert in de Baarnse Nicolaaskerk. De kans is groot dat de naam De Grigny niet meteen tot de verbeelding spreekt. Maar Willem Vonk, de organist die zondag 14 augustus het  Nicolaasorgel bespeelt  zal je met de muziek van deze franse componist weten te raken. Zeker met het ingetogen.Recit de Tierce en Taille 

Het concert is er één uit de serie Zondagsmuziek, een reeks benefietconcerten om de financiering van de restauratie van het Nicolaasorgel rond te krijgen. Een vijftal organisten hebben ieder een eigen programma samengesteld waarmee zij de bezoekers laten genieten van hun voorkeuren.in de orgelmuziek. Deze zondag is het aan Willem Vonk om u te boeien en verrassen.

Het is niet verwonderlijk dat de naam van J.S. Bach in geen enkel concertprogramma in deze serie ontbreekt. Ook niet bij dit benefietconcert. Willem Vonk heeft gekozen voor Het Komm Heiliger Geist (BWV 651). Met het Andante in F (KV616) van de hand van Mozart laat Willem deze middag een ietwat frivool werk  klinken. Mozart schreef het voor het Flötenuhr, een klein orgeltje in een klok.

C.P.E. Bach componeerde de sonate in D. Hij schreef het voor het orgel van prinses Amalia van Pruisen. Deze middag kunt u er van genieten. Net zoals van Fantasia in A van César Franck. Door Franck geschreven ter gelegenheid van de inwijding van het orgel van Trocadero.

Willem Vonk die het programma van vandaag heeft samengesteld is de vaste dirigent en organist van de H. Nicolaaskerk in Baarn. En dat al gedurende meer dan 25 jaar. Hij weet met zijn virtuositeit en ervaring, als geen ander, alle muzikale rijkdom van  het Nicolaasorgel  naar voren te halen.

Zondag 14 augustus is echt een datum die u niet mag vergeten. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ongeveer 1 uur. De toegang is gratis. Er is wel een deurcollecte waarvan de opbrengst gaat naar de restauratie van het  Nicolaasorgel. Alle informatie is ook te vinden op www.nicolaasorgel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie