Wethouder Mark Eijbaard bij de bushalte in Lage Vuursche.
Wethouder Mark Eijbaard bij de bushalte in Lage Vuursche. Caspar Huurdeman

Brandbrief over openbaar vervoer

Overig

BAARN Baarn doet mee aan een landelijke actie voor behoud van het openbaar vervoer. Wethouder Mark Eijbaard ondertekende een brief met de oproep om het Openbaar Vervoersaanbod niet verder af te breken.

Eugene Leenders

Eijbaard:,,De bereikbaarheid per OV van kleinere dorpen, zoals Lage Vuursche, staat steeds meer onder druk. Die bereikbaarheid is een belangrijk basisrecht en helpt bij onze duurzaamheidsdoelen en het voorkomen van parkeeroverlast.” De oproep aan het Rijk voor een financieel vangnet voor het OV wordt in de provincie Utrecht breed gesteund door bestuurders en politici. Ook de gedeputeerde van de provincie en vele andere wethouders hebben de verklaring ondertekend. De ondertekenaars vrezen dat door bezuinigingen nog meer busritten in avonden en weekenden vervallen of dat er zelfs hele lijnen worden geschrapt. ‘Het OV is er voor iedereen die van en naar het werk reist, maar ook voor oma of opa die op de kleinkinderen passen, de sollicitant, de student, de verzorger, de patiënt, de gepensioneerde en de ondernemer. Uit de stad en van het platteland. Het OV is er voor ons allemaal. Dat mogen wij niet nodeloos afbreken. Actie is nu nodig’, aldus de ondertekenende politici en bestuurders. 

Als voorbeeld noemt Eijbaard de Lage Vuursche. ,,Daar rijdt de enige buslijn al geruime tijd niet meer in het weekend. En op werkdagen rijdt de laatste bus al in de vroege avond door het dorp. Niet alleen bewoners en ondernemers in Lage Vuursche klagen daarover. Het helpt ook niet mee om bezoekers van Lage Vuursche een alternatief te bieden voor de auto. En dat terwijl het vooral in het weekend zoeken is naar een parkeerplek. De provincie gaat uiteindelijk over de dienstregelingen, dus we blijven er bij de provincie op aandringen dat dit anders moet. Maar daarvoor moeten nu eerst deze extra bezuinigingen van tafel.”

advertentie
advertentie