Marcel van de Hoef wint Bergerac en Lessines
Marcel van de Hoef wint Bergerac en Lessines Kees Koffrie

Winst voor Marcel van de Hoef voor met oud en jong

2 augustus 2021 om 12:00 Overig

BAARN Dit weekend stond de laatste marathon wedstrijd op het programma, een nationale vlucht vanuit Bergerac/ Libourne, met een hemelsbrede afstand tot Baarn van 925 km. Tevens stond het tweede jonge duiven concours Lessines op het programma, een stadje ongeveer 38 km ten zuidwesten van Brussel. Vrijdagmiddag klonk om 14.00 uur het vertreksein voor de 32.400 duiven in de Franse stad, die wordt gedomineerd door de wijnbouw. Zaterdagmorgen om 08.30 gingen de manden open voor de jonge duiven. In PV De Pool werden beide vluchten gewonnen door Marcel van de Hoef.

In principe is Bergerac een overnacht vlucht. Vrijdagmiddag vond om 14.00 uur de lossing plaats met een stevige zuidwestenwind. De deelnemers weten wat dit betekent, dus werden vrijdagavond al bij tijds de lichten in de hokken ontstoken, en dat bleek niet voor niets te zijn, want om 00.22 uur meldde zich al de eerste duif in Utrecht. In de nachtelijke uren die volgden, zouden vele honderden het thuisfront bereiken. Marcel van de Hoef had ook alle voorzieningen getroffen voor vroege aankomsten, want een aantal jaren geleden had hij ook de sensatie mogen beleven om een duif in de nachtelijke uren te klokken. 

Om even voor half acht landde zijn eerste duif op de antenne. Weliswaar goed voor de eerste prijs in de club, maar in de hogere competities had hij er meer van verwacht. ‘S nachts waren er boven Baarn en omstreken om de haverklap fikse buien, en dat zou de oorzaak kunnen zijn geweest dat het bij hem en zijn clubleden ditmaal wat minder ging.

Uitslag: M. van de Hoef: 1, 3, en 4, Comb. H.& R. Bakker: 2, en 10 , S. Huisman : 5, 11, en 12 .

LESSINES Hoewel er een stevige zuidwesten stond, hadden de jonge duiven uit het Gooi- en Omstreken de pech dat ze bij het naderen van het thuisfront diverse regenbuien in het vizier kregen. Een duif gaat meestal om de buien heen, en dat was goed te zien aan de afdelingsuitslag. In het zuidelijk gedeelte van het concoursgebied was het helder en goedzicht, en behaalde de eerste prijswinnaar een snelheid van 113,9 km per uur. Bij PV DePool bereikte de duif van Marcel van de Hoef, die eerste werd, net de 91 km per uur. 

De duiven hebben het zekere voor het onzekere genomen, en zijn hoogstwaarschijnlijk langs de Veluwezoom gevlogen, waar het nagenoeg droog was. Die omweg gaf een vertraging van bijna een kwartier. Ondanks de regenhandicap maakte Marcel van de Hoef een mooie uitslag, want naast de ‘clean sweep’ had hij nog twee duiven bij de eerste tien, en vijftig procent prijs. Ook broer Herman deed het goed, met vijf prijzen van de acht ingekorfde duiven. Jan Oosterbroek, net ontslagen uit het ziekenhuis, scoorde ook vijftig procent prijs, en die prestatie komt volledig op het conto van zijn vriendin Tinie van de Meent die de duiven verzorgt. ,,Waar een vrouw de duiven streelt, wordt dikwijls hard gespeeld.’’

Uitslag: M. van de Hoef: 1, 2, en 3, H. van de Hoef: 4, 10, en 13, Anneke & Pierre Faes: 5, en 12, J. Kwak: 6, 19, en 24, A. van Amerongen: 8, J. Oosterbroek: 11, 18, en 25 .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie