Zeventig glurende Pieten en één Sinterklaas zijn in de Laanstraat en de Brinkstraat verstopt.
Zeventig glurende Pieten en één Sinterklaas zijn in de Laanstraat en de Brinkstraat verstopt. Hans Veltmeijer

Speurtocht naar gluurpieten; deel opbrengst naar KiKa

18 november 2020 om 14:00 Overig

BAARN Heel veel Sinterklaassfeer was er tot afgelopen zaterdag nog niet in het winkelcentrum van Baarn. Inmiddels gluren er gekleurde pieten door de ramen van zeventig winkels. Er zijn er al driehonderd, verspreid door Baarn. Kinderen kunnen via Facebook een gluurpietenspeurtocht doen.

Plaatsgenoot Debora Engelsman lanceerde het idee in Baarn en de winkeliers pakten het snel op. Ook lunchroom Uniek doet mee. Het initiatief kwam als geroepen, vindt eigenaresse Kitty de Vries van deze horecagelegenheid. ,,Ik heb het idee meteen in de appgroep gegooid van de winkeliers rond het Floraplein en iedereen wilde meedoen. Datzelfde gebeurde bij de andere appgroepen. Er zijn nu zeventig gekleurde pieten uitgedeeld in bijna alle winkels in het centrum.”

De eerste speurende kinderen zijn ook al gesignaleerd. Bij iedere piet hoort een opdracht. Op de Facebookpagina GluurpietjesBaarn staat een plattegrond waarop alle gluurpietjes en de opdrachten staan aangegeven. Er zijn ook nog drie gouden pieten en één Sinterklaas verstopt in de Laanstraat.

ZWARTEPIETENDEBAT Het verhoogt de Sinterklaassfeer in het centrum, stelt Kitty de Vries vast. Volgens haar speelt het slechte weer een rol in de magere aankleding van de winkelstraat. Zo kon daardoor de stoomboot niet worden geplaatst bij de Bende van Blitzz, en de pakjes die gewoonlijk voor de ramen van Uniek hangen, zijn ook afwezig.

Niet alleen regen en wind zijn daarvoor verantwoordelijk. De sluiting vanwege de coronaregels van de horecagelegenheid, net zoals het tegenoverliggende café, haalt ook veel reuring weg. Daarnaast speelt net zoals elders in het land ook in Baarn het zwartepietendebat mee in de sint en piet-loze vitrines, vermoedt zij. ,,Ik heb het idee dat sommige winkeliers zich hier niet aan willen branden.”

Ze is nog bezig een geschikte plek te vinden voor het aftekenlijstje van de speurtocht. Het formulier is er al. Ook in de woonwijken zijn gluurpieten te vinden, inmiddels meer dan driehonderd door heel Baarn. Niet alleen de jonge jeugd en het winkelcentrum zijn de winnaars van de actie, ook KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) is blij. Van de opbrengst van de gluurpietjes gaat ongeveer een derde naar dit goede doel.

Door Hans Veltmeijer

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zeventig glurende Pieten en één Sinterklaas zijn in de Laanstraat en de Brinkstraat verstopt.
Afbeelding
Zeventig glurende Pieten en één Sinterklaas zijn in de Laanstraat en de Brinkstraat verstopt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie