Afbeelding
Bron: website Behoud het Borrebos

Borrebos past niet als permanente COA-opvanglocatie

14 april 2024 om 10:47 Opinie Deel je nieuws

Uit wat het gemeentebestuur daarover naar buiten brengt kan worden opgemaakt dat de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) op het in het Borrebos gelegen voormalige Marechausseeterrein een permanent karakter krijgt. Dit is mogelijk omdat de MeyerBergman Erfgoed Groep, gevoed door de vernietiging van het bestemmingsplan voor het Landgoed Paleis Soestdijk door de Raad van State, heeft laten weten voorlopig af te zien van de bouw van een woonwijk in het binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gelegen bosgebied.

Vooral uit sympathie voor de betreffende jongeren heeft Behoud het Borrebos zich in 2022 niet verzet tegen de tijdelijke opvang van 50 amv’s op het kazerneterrein. Ook toen een jaar later de opvang voor inmiddels 90 amv’s voor de duur van één jaar werd verlengd, is daar vanuit diezelfde sympathie geen bezwaar tegen aangetekend. Tegen het continueren van de huidige situatie tekenen wij echter wel bezwaar aan. Dan ontstaat er immers een situatie die sterk verwant is aan permanente bewoning van het voormalige kazerneterrein.

Het mag zo zijn dat er in het kader van de Spreidingswet voor de gemeente een inspanningsverplichting geldt voor het creëren van 152 structurele opvangplekken voor asielzoekers, permanente bewoning van de binnen het NNN gelegen Borrebos-locatie brengt teveel negatieve effecten met zich mee voor de al dan niet beschermde dierenleven in het omliggende bosgebied. Het is evident dat de huidige opvangcrisis mede het gevolg is van falend overheidsbeleid. Het mag niet zo zijn dat een beschermd natuurgebied als het Borrebos in dezen het kind van de rekening wordt.

Ons verzet tegen grootschalig wonen in het Borrebos komt niet uit de lucht vallen. Al in 2010 adviseerde een aantal wetenschappers in het kader van een zoektocht naar een passende herbestemming van het Landgoed Paleis Soestdijk de rijksoverheid het Paardenbos, waar het Borrebos deel van uitmaakt, te bestempelen als rustgebied voor fauna ter compensatie van het openstellen van het paleispark. (Bron: Historische verkenning Tuin-, park- en  bosgeschiedenis Landgoed PaleisSoestdijk, 2010)

Behoud het Borrebos heeft inmiddels het college en de gemeenteraad op de hoogte gesteld van haar bezwaren tegen het gebruik van het kazerneterrein als permanente woonlocatie en kijkt uit naar de reactie van beide bestuursorganen.

Namens Behoud het Borrebos,

Kees Koudstaal, voorzitter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie