De school is gezellig gemaakt voor ontvangst van de Oekraïense leerlingen.
De school is gezellig gemaakt voor ontvangst van de Oekraïense leerlingen. De Uitkijck

Oekraïense klas in basisschool Uitkijck, nog docent gezocht

31 maart 2022 om 08:30 Onderwijs

BAARN Zowel voor de leerlingen als de docenten is het deze week spannend. Maandag startten twee klassen met kinderen uit de Oekraïne in het schoolgebouw van De Uitkijck. Binnen korte tijd is het programma opgezet en dat was hard nodig voor de leerlingen. 

Veertien kinderen tussen de vier en twaalf jaar verzamelden zich maandagochtend met hun ouders in de Margrietstraat. Daar startte de eerste dag van hun nieuwe school in Nederland. In het lokaal ernaast werden de leerlingen ontvangen die via het Baarnsch Lyceum naar het voortgezet onderwijs gaan. 

SAMEN SPELEN ,,Het is voor iedereen een beetje spannend”, vertelt schoolhoofd Daphne Fiorentinos. ,,Logisch, alles is nieuw voor de leerlingen. We hebben met het team en de vrijwilligers het hele weekeinde gewerkt om de lokalen in te richten en gezellig te maken.” Ook de ouders - vooral moeders - waren welkom in de klas en met behulp van een tolk werd uitgelegd wat er de komende tijd op de agenda staat. ,,In de pauze speelden de kinderen uit de Oekraïne al samen met onze leerlingen op het plein. Mooi om te zien hoe makkelijk dat gaat.”

AL MAAND THUIS Volgens Koos Bezemer, die de coördinatie heeft voor het onderwijs aan de Oekraïense vluchtelingen, was het voor een aantal leerlingen hoog tijd dat ze weer naar school gingen. ,,Sommigen zitten hier al een maand. Er is een gezin dat in een caravan logeert. Ik kan me voorstellen dat die kinderen de hele dag op een telefoon- of computerscherm zitten en geen contact hebben met andere leeftijdsgenoten. Behalve dat samen spelen belangrijk is, lopen die kinderen ook een leerachterstand op. Kijk maar naar leerlingen in coronatijd.” 

DOCENT GEZOCHT Voor de basisschoolleerlingen is een tijdelijke docente gevonden. Die wordt bijgestaan door een vrijwilligster die naar het Oekraïens vertaalt voor de leerlingen. ,,Maar we zijn hard op zoek naar een vaste docent die deze klas onder zijn of haar hoede wil nemen. Dat mag ook in deeltijd. We hopen dat iemand zich meldt”, aldus de coördinator. 

De opvang in De Uitkijck is een eerste aanzet tot een lesprogramma voor de buitenlandse leerlingen. ,,Het is net als met corona: we moeten alles uitvinden, steeds opnieuw ontwikkelen, elk moment kan alles veranderen. In eerste instantie gaan we een aantal weken vanuit hier aan de slag. Waarschijnlijk komen er nog meer leerlingen en gaan we meerdere klassen starten. Dat gaan we allemaal ondervinden”, aldus Bezemer. 

TROTS De coördinator vindt het hartverwarmend om te zien hoe iedereen in Baarn is begaan met de vluchtelingen. ,,We zijn uitgenodigd door de speeltuin, door sportverenigingen, door De Groene Inval. Er melden zich vrijwilligers aan. Iedereen wil helpen. Ook vanuit de gemeente en de onderwijsinstellingen wordt nauw samengewerkt. In korte tijd wordt dit allemaal op poten gezet. Ik ben daar met recht trots op.”

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie