Het Waterschap wacht met het baggeren in de Baarnse wateren.
Het Waterschap wacht met het baggeren in de Baarnse wateren. Caspar Huurdeman

Waterschap gaat overstag: baggerwerkzaamheden uitgesteld tot augustus

24 mei 2023 om 17:21 Natuur en milieu

BAARN Waterschap Vallei & Veluwe gaat overstag: het baggeren van de Zure Maat en andere vijvers en sloten wordt uitgesteld tot na medio augustus. Dit is besloten na een gesprek tussen de aannemer die de werkzaamheden uitvoert en een ecoloog die de werkzaamheden begeleidt. Er was veel ophef ontstaan over de baggerwerkzaamheden, waarbij vissen met behulp van elektrische pulsen verdoofd werden. 

Volgens het Waterschap is de afgelopen weken onderzocht of het baggerwerk al in de komende periode uitgevoerd zou kunnen worden. De uitkomst van het onderzoek laat echter zien dat het om ecologische redenen beter is om later in het jaar te baggeren. ,,Vanuit de Gedragscode Wet natuurbescherming voor waterschappen is baggeren in het broed- en paaiseizoen toegestaan, mits specifieke voorzorgsmaatregelen worden toegepast en de werkzaamheden worden uitgevoerd onder begeleiding van een ecoloog”, laat het Waterschap weten. De baggerwerkzaamheden in Baarn worden uitgevoerd in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Baarn. 

DE WET

Kees Koolmees, secretaris van de Stichting Behoud de Eemvallei, geeft aan ‘heel blij te zijn’ met het besluit van het Waterschap. ,,In het begin werd bij de werkzaamheden al gezegd dat ze op het randje van wat mag volgens de wetgeving werd gewerkt. Het is een heel goed signaal dat de baggerwerkzaamheden nu worden uitgesteld en we vinden het fijn dat ons verhaal heeft geholpen.” Volgens Koolmees blijft er één grote ‘maar’ aan het baggeren vast zitten: een uitvoerder moet zich wel aan de wet houden: ,,Ze zijn daar in dit geval al compleet aan voorbij geschoten. Je kunt niet een paar hele zware vissen eruit halen en de rest laten zitten, die worden dood gedrukt tijdens het baggeren. Ik woon aan de Zure Maat en er werd gezegd: de zijkanten laten we met rust, waardoor het waterleven via de zijkanten weg kan vluchten. Maar de komende maanden verdampt het water, waardoor er weinig water aan de zijkant overblijft.”

BALANS WEG

Ondanks deze stap van het Waterschap is er volgens Koolmees ecologisch gezien nog steeds een verkeerde beslissing gemaakt door de grote vissen af te vangen en over te plaatsen naar ander water. ,,Als je snoeken uit zet in een waai, wordt die hele waai door de snoeken leeg gegeten, waardoor de balans weg is. Het Waterschap zou nu eigenlijk een deel van de snoeken weer moeten vangen en weer terug moeten zetten in de Zure Maat, maar dat kan niet met behulp van pulsvissen worden gedaan.” Eerder gaf het Waterschap aan dat deze manier van vis vangen elektrovissen betrof, en niet pulsvissen, en dat het elektrovissen een methode is die wél is toegestaan. 

SLOOT OPDELEN

Een paar dagen geleden plaatste de stichting nog een filmpje van een ringslang op social media. Hiermee toonden ze aan dat er nog veel vis in de vijvers zit. Koolmees vertelt dat de stichting het Waterschap wel een advies toestuurt over de manier waarop er in hun ogen gebaggerd moet worden. ,,Het is namelijk beter om een sloot of vijver in stukken onder te verdelen. Hierdoor bagger je niet een heel systeem uit. Het waterleven kan als er in vak A gebaggerd wordt naar vak B vluchten. We hopen dat met het nieuwe bestuur dat er in het Waterschap komt we ook de ruimte krijgen om aan te geven hoe het in onze ogen beter kan. “

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie