Planten en struiken die nu nog rond de te slopen huizen staan, worden uitgegraven.
Planten en struiken die nu nog rond de te slopen huizen staan, worden uitgegraven. Jan van Steendelaar

Op struikroverspad in Baarn

Natuur en milieu

BAARN Inwoners uit Baarn gaan morgen ‘op roverspad’ om planten en struiken die rondom het sloopgebied aan de Troelstralaan staan, te redden. Wethouder Jannelies Vissers en François Claessens, directeur-bestuurder van Eemland Wonen geven om 10.00 uur het startsein. 

Planten en struiken die nu nog rond de te slopen huizen staan, worden uitgegraven om een nieuwe bestemming in de woonomgeving rondom de Troelstralaan of elders in Baarn te krijgen. Het doel van struikroven is om met elkaar zoveel mogelijk groen uit de tuinen te redden.

De ‘geroofde’ planten krijgen een tweede leven in de tuin van buurtbewoners of in het openbaar groen en blijven zo hun bijdrage leveren aan een groene en gezonde woonomgeving. Dat is winst voor iedereen, want ieder jaar gaan er voetbalvelden aan bestaand groen verloren bij sloop, nieuwbouw of de renovatie van woningen.


NIEUWBOUW De woningen aan de Troelstralaan worden door Eemland Wonen vervangen door 39 sociale huurwoningen. Er komen eengezinswoningen, appartementen, skinny houses en rug-aan-rug woningen. Ook is er veel aandacht voor de inrichting van buitengebied. Het moet een buurt worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en waar het veilig en prettig wonen is. Dat betekent dat we naast mooie woningen ook veel groen, voetpaden en speel- en ontmoetingsruimtes willen opnemen in het plan.

Het roverspad begint om 10.00 en duurt tot 14.00 uur met een pauze om 12.30 uur. Er wordt verzameld aan de Troelstralaan ter hoogte van Lyvore. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht: marieke@struikroven.nl

Deze actie is een samenwerking van Eemland Wonen en Stichting Struikroven. Struikroven is een Eindhovens buurtinitiatief dat zich nu door heel Nederland verspreidt. Eemland Wonen omarmt dit initiatief vanuit haar visie op duurzaamheid en het belang van groen en biodiversiteit in wijken en buurten. Want in een groene wijk is het prettiger wonen. Het verdwijnen van sloopgroen is een landelijk probleem: alleen al in Amsterdam zijn er de afgelopen jaren 600 voetbalvelden aan groen verdwenen door de komst van nieuwbouw. Bouwmaterialen worden vaak hergebruikt: waarom dan ook niet het groen hergebruiken? 

Informatie is te vinden op www.struiktroven.nl

advertentie