Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Pixabay

Inwoners leggen dit najaar voorbeeldtuin aan naast gemeentehuis Baarn

1 oktober 2021 om 18:00 Natuur en milieu

BAARN In het centrum van Baarn – langs de voetgangersdoorgang tussen het gemeentehuis en de Pauluskerk op de Brink – wordt dit najaar een zogeheten Heuvelrugtuin ingericht. De vrij toegankelijke voorbeeldtuin is samen met Baarnse vrijwilligers ontworpen en dient als inspiratiebron voor inwoners die zelf ook natuurlijk(er) willen tuinieren.

Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60 procent uit planten die thuishoren in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Bij het onderhoud wordt geen gif gebruikt. Verder is de tuin een fijne plek voor vogels en insecten en kan regenwater er goed in de grond zakken. 

BESTRATING Alle onderdelen van een Heuvelrugtuin komen in het ontwerp van de nieuwe voorbeeldtuin terug. Een deel van de huidige bestrating maakt daarbij plaats voor beplanting. Op die manier wordt ter plekke regenwater in de bodem opgevangen en voorkomen dat dit schone water in het riool wegstroomt. De planten die in de tuin komen zijn vriendelijk voor het insecten- en natuurleven en ook geschikt om in de eigen tuin te planten.

SEDUM Als eerste onderdeel van de nieuwe tuin wordt een stenen dek naast het gemeentehuis vervangen door een groen dek met sedumplanten. Sedumplanten werken verkoelend op warme zomerdagen en nemen tijdens regenbuien veel hemelwater op, waardoor het riool wordt ontlast. Met sedum-dakbedekking kunnen woningen en bedrijfspanden snel klimaatvriendelijker worden gemaakt, vooral in combinatie met zonnepanelen, aldus de gemeente.

GEZAMENLIJK De nieuwe inrichting van de voorbeeld-Heuvelrugtuin is samen met Baarnse vrijwilligers bedacht. Dit zijn vrijwilligers bij de Pauluskerk, het Baarnse Natuur- & Milieu-educatie centrum De Groene Inval, kinderen van de ‘Groene Weldoeners Baarn’ en andere inwoners. Gezamenlijk wordt de tuin aangelegd en wordt straks het onderhoud uitgevoerd.

Wethouder Jannelies Vissers ondersteunt het plaatselijke initiatief van harte. ,,Fijn dat zoveel mensen willen meewerken aan dit voorbeeld van hoe iedereen van zijn of haar tuin of balkon een natuurvriendelijke en klimaatbestendige Heuvelrugtuin kan maken. Ik hoop en verwacht dat de voorbeeldtuin op deze centrale plek in Baarn voor velen een bron van inspiratie zal zijn.”

Het project Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met hulp van zes Heuvelruggemeenten waaronder de gemeente Baarn en verschillende sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Bewoners die van hun tuin een Heuvelrugtuin hebben gemaakt kunnen dit aanmelden voor op de overzichtskaart op www.jouwheuvelrugtuin.nl. Zij krijgen dan een presentje en maken kans op een cadeaubon die te besteden is bij de deelnemende lokale tuincentra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie