De gemeente De Bilt overweegt bij Lage Vuursche zes windturbines te plaatsen.q
De gemeente De Bilt overweegt bij Lage Vuursche zes windturbines te plaatsen.q Archief BDUmedia

Inwoners Lage Vuursche in verzet tegen windmolens

28 december 2020 om 15:53 Natuur en milieu

LAGE VUURSCHE ,,De gemeente De Bilt heeft onderzoek gedaan naar geschikte plekken voor het plaatsen van windturbines. Eén van die plekken schuurt tegen Lage Vuursche aan.” Jeroen van den Berg, voorzitter van de Contactcommissie Lage Vuursche (CCLV) gaat, onder andere over dit onderwerp, binnenkort in gesprek met wethouder Jannelies Vissers van de gemeente Baarn.

,,Wij als Lage Vuursche snappen dat iedereen zegt ‘not in my backyard’. Maar we liggen middenin de ecologische hoofdstructuur, of Natuurnetwerk Nederland (NNN) zoals het tegenwoordig heet, de fauna zal er niet blij mee zijn als er windmolens komen. En de recreanten ook niet”, denkt Van den Berg. Maar ook de inwoners van Lage Vuursche zijn tegen. ,,We wonen hier afgelegen van voorzieningen, maar ook in stilte en die stilte willen we graag behouden.”

De gemeente De Bilt onderzoekt de mogelijkheid om op haar grondgebied zes windturbines, van elk 250 meter hoog, te plaatsen. Het gebied ten westen van Lage Vuursche, tussen de Karnemelkseweg en de Hilversumsche Golf Club aan de Zwarteweg is één van de zes mogelijke locaties.

Dit is naar schatting op 300 meter van verpleeghuis Elisabeth Park aan de Kloosterlaan. De inwoners zijn ‘not amused’. ,,We willen geluid maken richting gemeente De Bilt om ervoor te zorgen dat ze een andere plek kiezen. Ik wil van de gemeente Baarn graag weten of ze daar zijn geïnformeerd en, zo ja, of ze een standpunt hebben geformuleerd.” Inmiddels hebben verschillende Vuurschenaren een protestbrief gestuurd aan de gemeente De Bilt.

Bij de gemeente Baarn is niets bekend van de Biltse plannen. ,,De Bilt zit ook in een andere regio voor overleg over energietransitie. Maar we gaan ervan uit dat als het van toepassing is, De Bilt ons zal informeren”, aldus een woordvoerder van de gemeente Baarn desgevraagd.

door Christine Schut

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie