Baarn wordt afgelopen weken overspoeld met dumpingen.
Baarn wordt afgelopen weken overspoeld met dumpingen. Hans Veltmeijer

Gemeente neemt extra maatregelen om zwerfafval tegen te gaan

22 mei 2020 om 14:05 Natuur en milieu

BAARN In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes door heel Nederland dat meer afval naast afvalcontainers en prullenbakken of zelfs midden op straat terecht komt. Dat levert zwerfafval op. Ook in de gemeente Baarn is dat helaas het geval. Daarom neemt de gemeente de komende tijd een aantal extra maatregelen. 
 

Omdat de openbare prullenbakken in de centrumstraten van Baarn momenteel sneller vol raken, is besloten om deze voorlopig vaker te legen. Ondertussen wordt onderzocht of het verstandig is om extra prullenbakken te plaatsen, die ook goed in het vernieuwde straatbeeld passen. Het extra legen van de prullenbakken zal in het weekend van 23 mei al beginnen.


Er is een aantal plekken in Baarn waar herhaaldelijk afval naast bovengrondse of ondergrondse containers wordt geplaatst. Bijvoorbeeld het parkeerterrein Laanstraat, waar de papiercontainer momenteel extra veel papier en karton te verwerken krijgt. Daarom wordt de capaciteit voor papier en karton op deze locatie uitgebreid. Een andere ‘hotspot’ is bij de Sonneveltflats waar vaak afval wordt gedumpt bij de tijdelijke bovengrondse containers. Deze containers worden op termijn vervangen door nieuwe ondergrondse containers en ondertussen houdt de gemeentelijke handhaving extra toezicht.


Omdat er meerdere plekken zijn waar regelmatig afval naast containers wordt geplaatst en omdat de handhavers niet overal tegelijk kunnen zijn, is het op heterdaad betrappen lastig. Daarom worden de komende tijd ook andere effectieve methodes onderzocht om het juiste aanbiedgedrag bij mensen te stimuleren.

Ten slotte geldt ook een algemene oproep aan mensen om juist in deze lastige tijden rekening met elkaar te houden en verantwoordelijkheid te nemen - óók voor het eigen afval en de directe leefomgeving. Voor afval dumpen is geen excuus. Grofvuil kan men thuis op laten halen door het Kringloopcentrum (afspraak maken via telefoonnummer 085-0185579). Verder is het recyclingstation geopend voor het brengen van huishoudelijk en ander afval als men er thuis echt geen plek meer voor heeft.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie