Afbeelding
Pauw Media

Provincie start preventieve bestrijding eikenprocessierups

27 april 2020 om 07:00 Natuur en milieu

BAARN De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is de provincie Utrecht begonnen met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en allergische reacties veroorzaken bij voorbijgangers (jeuk, huiduitslag en zwelling).

De te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen de brandharen van de rupsen en voorbijgangers daar het grootste is. De werkzaamheden duren ongeveer een week en worden 's avonds en 's nachts uitgevoerd waarbij er weinig hinder is voor het verkeer en de omgeving. De aannemer die de werkzaamheden uitvoert, neemt daarbij, naast de normale veiligheidseisen ook alle coronamaatregelen in acht.

De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen tijdig te behandelen, kan de provincie voorkomen we dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim 4000 eiken.

De bomen staan verspreid langs onder meer de volgende wegen: 

N199 tussen Amersfoort en Bunschoten

N221 tussen Baarn en Eemnes en Soestdijk

N224 tussen Zeist en De Klomp

N225 tussen Driebergen en Wageningen

N226 tussen Amersfoort en Leersum

N227 tussen Amersfoort en Cothen

N234 tussen Maartensdijk en Soest

N237 tussen Utrecht en Amersfoort

TWEE BEHANDELINGEN De bomen worden twee keer preventief bespoten met een goedgekeurd biologisch middel met een tussentijd van 10 tot 14 dagen. De eerste preventieve bestrijding vindt plaats op het moment dat de bomen ongeveer 50 procent van hun bladeren hebben en de larven net begonnen zijn om de bladeren aan te vreten. Waterwingebieden en bekende vlindertrekzones worden bij de bestrijding overgeslagen.

Het spuiten gebeurt hoofdzakelijk 's avonds en 's nachts om zo veel als mogelijk hinder voor met name fietsers te voorkomen. Het spuiten wordt uitgevoerd als het niet hard waait en als het niet regent. Alleen dan kan er gericht gesproeid worden en spoelt het middel niet weg.

INSPECTIE VANAF JUNI Vanaf juni controleert de provincie de eikenbomen op de aanwezigheid van rupsennesten en ook meldingen van omwonenden of weggebruikers zijn van harte welkom. Het gaat hier opnieuw om de eikenbomen op de risicolocaties, waarbij er kans is dat mensen in contact komen met de brandharen van de rupsen. Ondanks de preventieve behandeling, kunnen er in deze bomen alsnog nesten aanwezig zijn. Als dat het geval is, worden de bomen voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. Vervolgens stuurt de provincie haar aannemer op pad om de nesten te verwijderen. De piek van de aanwezigheid van nesten en de overlast ligt in de maand juli.

INFORMATIE Meer informatie over de aanpak van de eikenprocessierups is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/eikenprocessierups. Met vragen, meldingen of klachten over de processierups in bomen langs provinciale N-wegen, kunnen bewoners of weggebruikers bellen of mailen met de provincie Utrecht: telefoonnummer 030-2582088 of email: processierups@provincie-utrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie