Bart van den Hurk
Bart van den Hurk copyright BaarnDuurzaam

Klimaatadaptatie in de praktijk; Een valpartij en mijn benauwde neef

24 februari 2024 om 15:22 Natuur en milieu Deel je nieuws

BAARN Vanmorgen viel ik op het paadje naar mijn voordeur. De stenen zijn groen uitgeslagen en er groeit veel mos rond de steentjes. Het paadje is glibberig geworden. Niet vreemd dat ik gevallen ben. Ik vroeg mij af waarom erop mijn tuinpaadje en dat van mijn buren de laatste tijd zoveel meer mos groeit. Niet alleen op de stenen, ook op het grasveld en in de perken zie je veel meer mos.

Het heeft deze winter veel geregend en de zon heeft weinig geschenen. Mos is meestal een indicatie dat de bodem te vochtig is. Vaak groeit mos juist op die plekken waar het vochtig en donker is en waar bijvoorbeeld veel hoge bomen staan die zorgen voor schaduw. Mos groeit ook graag op zure (zand-)gronden.

Omdat ik toch wat aan de gladde stenen en de overdaad aan mos wil doen ga ik aan de gang met voegenkrabber en een onkruidbezem. Met de voegenkrabber maak ik het mos los van de grond en met een onkruidbezem met stalen haren veeg ik de rest weg. M’n grasveld geef ik elke maand wat kalk. Aan veranderende omstandigheden pas ik me aan. Een voorbeeld van klimaatadaptatie!

Mijn neef heeft slechte longen en daardoor ademhalingsproblemen. Hij kreeg het tijdens de warme dagen in de afgelopen zomers ook nog eens erg benauwd. Wij hebben diverse potten met klimplanten op zijn balkon gezet. Die planten geven wat verkoeling en zijn erg mooi. Niet alleen op het balkon, ook binnen in de kamer is het koeler geworden door al dat groen tegen de muur en rond de ramen. Het zou goed zijn om rond zijn flatgebouw nog meer perken aan te leggen. Meer groen brengt verkoeling. We passen ons aan voor ons eigen welzijn.

Om je voor te bereiden op veel meer regen, hitte en droogte kun je in en om je huis heel goed en eenvoudig aanpassingen doen, zoals meer planten in je tuin of op je balkon, een groen dak nemen of regenwater opvangen. Voor deze maatregelen kun je soms subsidie krijgen. De gemeente kan op haar beurt zorgen voor veel meer groen in de straten. Hierdoor kan er ook meer water opgevangen worden.

Aanpassen en voorbereiden lijkt nodig. Wil je daarover nog meer horen of in gesprek gaan met anderen? Kom dinsdag 27 februari naar Zinn, Oude Utrechtseweg 4A in Baarn. Bart van den Hurk zal spreken over het Klimaat in onze achtertuin. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie