Couperin (I) en Bach (r)
Couperin (I) en Bach (r) Compilatie Paulusconcerten

Twee klavecimbels zetten de toon in de Pauluskerk

12 februari 2024 om 10:18 Muziek Deel je nieuws

Voor het concert dat op zaterdagmiddag 24 februari 2024 plaatsvindt in de Baarnse Pauluskerk staan twee klavecimbels opgesteld. De klavecinisten David Schlaffke en Henk van Zonneveld brengen een programma met muziek van twee zeer vooraanstaande barokcomponisten: François Couperin en Johann Sebastian Bach. Het concert vangt aan om 16.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro.

Iets over het programma

De klavecinisten spelen van beide barokgrootgmeesters niet alleen specifiek voor twee clavecimbels geschreven composities. Ze nemen de vrijheid ook muziek te spelen die niet voor hun instrumenten is geschreven. Zo opent het programma, dat naast Bachs Concerto a due Cembali ook twee fuga’s uit de Kunst der Fuge en een aantal canons uit de Goldbergvariaties en het Musikalisches Opfer vermeldt, met het derde Concerts Royaux van Couperin. In de programmatoelichting vat Henk van Zonneveld het concert zo samen: “Zo reizen we vanmiddag in gedachten van het Franse hof met zijn pracht en praal via de absolute top van de 18e eeuwse muziekgeleerden naar de vorst van het koninkrijk Pruisen. We blijven wakker tijdens de canons voor een graaf met een wat lagere rang en arriveren tenslotte in een café bij het gewone volk waar we tot de slotsom komen dat in alle omstandigheden muziek voor twee klavecimbels toch wel het mooiste is wat je als verpozing zou kunnen wensen.”

Iets over de musici

De in het Duitse Mühlhausen in Thüringen geboren David Schlaffke studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leipzig en Kopenhagen. Later studeerde hij klavecimbel bij Menno van Delft aan het Koninklijk Conservatorium in Amsterdam. Hij is prijswinnaar bij de orgelconcoursen “Johann Sebastian Bach” in Arnstadt (2007) en  “Gottfried-Silbermann” in Freiberg (2009). David Schlaffke geeft concerten in Nederland, Duitsland en andere Europese landen (o.a. Erfurter Dom, Thomaskirche Leipzig, Merseburger Orgeltage, Leipziger Bachfest, Riga Domkerk, Kopenhagen Domkerk, Grote Kerk Alkmaar).

Henk van Zonneveld behaalde voor zowel orgel als klavecimbel het Diploma Uitvoerend Musicus aan het Utrechts Conservatorium bij resp. Jan Welmers en Leni van der Lee. Daarna specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en volgde masterclasses bij James David Christie, Jos van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt, en Harald Vogel. Hij maakte opnamen voor radio en televisie, treedt op in binnen- en buitenland en geeft verder concerten als continuo speler met koren, orkesten en kamermuziekensembles.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie