Eric van der Ent in 2021 in de Laanstraat met op de achtergrond de door hem geliefde historische Baarnse panden.
Eric van der Ent in 2021 in de Laanstraat met op de achtergrond de door hem geliefde historische Baarnse panden. Caspar Huurdeman

In memoriam: Geschiedschrijver Eric van der Ent laat leegte achter

15 november 2023 om 13:30 Mensen In Memoriam Tips van de redactie

BAARN Zonder andere Baarnaars tekort te willen doen is één van de meest aimabele mannen van Baarn helaas niet meer. De lokale geschiedschrijver Eric van der Ent is zaterdag 11 november op 58-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. De leegte die hij achterlaat in zijn gezin, de Baarnse gemeenschap én de Baarnsche Courant is nu al groot te noemen.

door Christine Schut

Eric van der Ent is in 2012 begonnen met het schrijven van verhalen voor de Baarnsche Courant. In drie jaar tijd schreef hij tachtig ‘Verhalen uit het groene graf’. Van der Ent is toen benaderd door de Historische Kring Baerne om te gaan samenwerken. Sinds 2015 verschijnt uit die samenwerking de rubriek ‘Vandaag is morgen alweer gisteren’. Eerst geschreven door Eric van der Ent, Ed Vermeulen en Cees Roodnat tot Roodnat er een paar jaar geleden mee stopte. De rubriek verschijnt één keer in de drie weken in de maandageditie van de BC.

GROENEGRAF.NL

Voor de artikelen putte Eric van der Ent onder andere uit zijn weblog groengraf.nl, die inmiddels de naam Geheugen van Baarn heeft gekregen. De samenwerking met de Baarnsche Courant ontstond toen Van der Ent een uitgever zocht voor zijn boek ‘Baarnaars en Barinezen’, dat werd Dick Naafs, destijds tevens uitgever van de BC. Naafs waardeerde de verhalen en vroeg Van der Ent ze ook voor de Baarnsche Courant te willen schrijven. Zo geschiedde.

STAMBOOMONDERZOEK 

Van der Ents interesse voor de geschiedenis van Baarn is begonnen met stamboomonderzoek. ,,Toen ik de oude begraafplaats aan de Berkenweg bezocht, op zoek naar familieleden, kwam ik grafstenen tegen van allerlei bekende personen uit Baarn. Over hen ben ik informatie gaan zoeken, dat kan steeds gemakkelijker omdat allerlei instanties steeds meer archieven ontsluiten”, vertelde hij eerder aan deze krant. In 2005 startte Eric van der Ent met groenegraf.nl. Op deze website publiceert hij de resultaten van zijn zoektochten.

De Baarnsche Courant is voor mij de ideale uitlaatklep. Ik doe veel online, maar via de BC heb ik een connectie met mensen die niets online doen.

UITLAATKLEP

,,De Baarnsche Courant is voor mij de ideale uitlaatklep. Ik doe veel online, maar via de BC heb ik een connectie met mensen die niets online doen. Dat merkte ik ook na publicatie over mijn boeken, daarna gingen mensen mij bellen om het boekje te bestellen. Het is een bredere mogelijkheid Baarnaars te bereiken en het is leuk verhalen op papier te hebben. Als de BC komt, worden de verhalen er altijd uitgeknipt. Internet is mooi, maar met papier heb je iets in je handen, dat is net even leuker”, liet Van der Ent in een interview optekenen.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Op 26 april 2018 heeft Eric van der Ent een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn werkzaamheden die hij sinds 2001 heeft gedaan voor Stichting Groenegraf, de Historische Kring Baerne, de Historische Kring Laren, RTV Baarn en de Baarnsche Courant. En daarnaast nog voor de vele andere werkzaamheden die hij heeft verricht op het gebied van de genealogie. Dit alles voor het behoud van de Baarnse historie en culturele erfgoed. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De aanvraag werd destijds gedaan door Karla Roskamp, Leen Bakker en de recent overleden Wim Velthuizen.

BEGRAAFPLAATSEN

In 2001 is Van der Ent begonnen met genealogische onderzoeken en het indexeren van de begraafplaatsen in Baarn en omgeving. Met de gegevens die hij hierbij verzamelde kon hij regelmatig mensen uit Baarn en omgeving helpen met het maken van hun familiestamboom. Na een aantal jaren waren de bestanden zo groot dat Eric deze graag digitaal beschikbaar wilde stellen voor belangstellenden. Hij heeft hiervoor zelf een website gebouwd, www.groenegraf.nl die in 2005 klaar was. In 2012 is besloten om de activiteiten onder te brengen in een stichting: Stichting Groenegraf.nl. De verzameling gegevens en beeldmateriaal was inmiddels zo uitgebreid dat deze verzameling voor de toekomst zeker gesteld moest worden.

Vorig jaar rondde Eric van der Ent de trilogie ‘Vandaag is morgen alweer gisteren’ af. Drie historisch waardevolle boeken die een mooie nalatenschap vormen. In de boeken zijn de verhalen gebundeld die in de BC zijn verschenen.

Eric van der Ent, die tot zijn spijt in het ziekenhuis in Utrecht is geboren, voelde zich een echte Barinees. ,,Mijn moeder moest om medische redenen naar het ziekenhuis, maar na de bevalling ben ik meteen teruggebracht naar Baarn”, vertelde hij. Dat hij ook in Utrecht is overleden, zal hij niet kunnen waarderen. Wel dat hij in Baarn wordt begraven. Want Eric van der Ent wil ongetwijfeld, ook na zijn dood, aan Baarn verbonden blijven.

Kijk voor de verhalen van Eric van der Ent op www.groenegraf.nl

Met dank aan Leen Bakker en Ed Vermeulen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie