Budgetcoach Thara Derksen met haar boek De witte wolf.
Budgetcoach Thara Derksen met haar boek De witte wolf. Eigen foto

Thara Derksen schreef haar debuutroman: ‘Ik verdwijn graag in het verhaal’

11 juni 2023 om 09:15 Mensen

BAARN Mishandeling op een fantasierijke manier bespreekbaar maken via een fantasyboek. Dat is in het kort wat schrijfster Thara Derksen wil doen met haar boek. De 34-jarige in Zoetermeer woonachtige, maar in Baarn geboren en opgegroeide, auteur vertelt vol enthousiasme én ernst: ,,Misbruik komt helaas te vaak voor.”

Jurre Jochemsen

Mishandeling is een onderwerp waar lastig over te praten valt, zo meent Derksen. ‘Wat als je er een fantasy van maakt?’, dacht ze bij zichzelf. De Baarnse dacht lang na, ging zitten en het schrijfproces begon. Dat schrijven duurde uiteindelijk zo’n anderhalf jaar, komende zondag is de boekpresentatie van ‘De witte wolf. Het rijk der demonen’, in Amersfoort. ,,Het is in mijn ogen een meeslepend boek waarin vrouwen kunnen lezen over een sterk vrouwelijk personage en er kracht uit kunnen putten. Het is ontleend aan de realiteit uit mijn werk als budgetcoach maar op een ‘fantasy-achtige’ manier opgeschreven.” 

BUDGETCOACH

Derksen komt als budgetcoach regelmatig situaties tegen waarbij financiële problemen ontstaan zijn door demonen uit het verleden. ,,Een onstabiele jeugd gecombineerd met bijvoorbeeld een ongelijkwaardige of gewelddadige relatie zorgt er helaas vaak voor dat vrouwen financieel worden uitgebuit. Het is dan erg lastig om uit deze situatie te ontsnappen en financieel weer zelfredzaam te worden.” Veel problemen zijn daarbij in het verleden ontstaan, in de jeugd dus. ,,Dat verleden kan werkelijk als ballast aanvoelen en ervaringen kunnen gezien worden als demonen. Ik wil met mijn boek vrouwen helpen en hen stappen laten zetten om het verleden achter zich te laten.” 

TIRANNIEKE VADER

Hoofdpersoon in het boek is Alexis die een moeilijke jeugd heeft gehad onder een tirannieke vader. Derksen hoopt zowel als budgetcoach als met haar boek te inspireren om te geloven in de eigen innerlijke kracht. Ze is sinds 2019 als budgetcoach aan de gang. ,,Dat bevalt heel goed, je wil het verschil maken voor mensen en zorgen dat ze zelfredzaam worden. Verder wil je de cliënten een luisterend oor bieden.” 

Bijzonder is dat Derksen het boek in eigen beheer uitgeeft. ,,Het is een niche, die fantasy, en niet iedere uitgeverij staat daarom te springen. Toen een bepaalde uitgever ook nog met allerlei eisen aankwam, dacht ik ‘waarom zou ik het zelf niet doen?’ Van het een kwam het ander en het hele proces vond ik ontzettend leuk. En ja, dan heb ik het ook over het schrijven zelf, dat ik van oorsprong helemaal niet kon. Alhoewel ik vroeger wel veel verhalen voorlas, eerst aan mijn zusje en later aan mijn kinderen. Met het schrijven verdwijnt de buitenwereld en verdwijn ik zelf in het verhaal. Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik al voor de helft klaar ben met deel 2. Wees zondag welkom bij de presentatie in Mariënhof, te Amersfoort. Ik kijk ernaar uit.”

‘De witte wolf. Het rijk der demonen’ is verkrijgbaar vanaf 20 juni via www.tharaderksen.nl, Bol.com en bij de boekhandel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie