Afbeelding
Stripschapprijs

Vijftigste Stripschapprijs voor Baarnse Hans van Oudenaarden

19 januari 2023 om 07:31 Mensen

BAARN De Stripschapprijs 2023 is toegekend aan stripmaker Hans van Oudenaarden uit Baarn. De Stripschapprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Stripschap en is de belangrijkste prijs van de Nederlandse stripwereld. Van Oudenaarden is de vijftigste winnaar van deze oeuvreprijs. De commissie omschrijft de tekenaar als een veelzijdig vakman en prijst hem om zijn virtuoze inktlijn en de continue kwaliteit van zijn tekenwerk.

Van Oudenaarden (1959) begon zijn carrière als tekenaar bij het weekblad Donald Duck om vervolgens als ghost artist te werken voor Sjors en Sjimmie en Jan, Jans en de kinderen. Daarna zette hij de stripbewerking van de jeugdboeken van Bob Evers op zijn naam. De laatste jaren heeft de stripmaker zich in de picture weten te spelen met volwassenstrips met een avonturentwist voor stripblad Eppo. Zijn heldinnen Rhonda en Wynona zijn graag geziene gasten in het populaire stripblad. Deze strips zorgden ook voor een internationale doorbraak voor Van Oudenaarden. Behalve in Nederland worden zijn verhalen ook gepubliceerd in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Denemarken.

VIJFTIGSTE STRIPSCHAPPRIJS De Stripschapprijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan uitgever Skarabee. De uitgeverij kreeg de prijs voor haar bijzondere bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal. Afgelopen vijf decennia is de prijs uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. De lijst met winnaars liegt er niet om: Jan Kruis, Marten Toonder, Dick Matena, Peter van Straaten, Martin Lodewijk, Henk Kuijpers, Peter van Dongen en Aimée de Jongh zijn slechts enkele namen van winnaars. Vanaf vandaag wordt stripmaker Hans van Oudenaarden als vijftigste winnaar aan dit lijstje toegevoegd.

Hans ontvangt de prijs op 25 februari in het Storyworld in Groningen uit handen van de Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie