Afbeelding
Christine Schut

In memoriam Albert Weijman: ‘Ik schrijf filozie’

1 december 2021 om 19:00 Mensen In Memoriam

BAARN Dr. Albert C.M. Weijman (1947) is overleden. Hiermee verliest Baarn een markante verschijning.  De Baarnse bioloog is acht jaar geleden, tijdens een slapeloze nacht, spontaan begonnen met het schrijven van gedichten. 

In maart 2018 verscheen Albert Weijmans eerste dichtbundel ‘Zie!’ bij Uitgeverij Prominent. Eind 2019 is deel 2 ‘Toevallige Bedoelingen’ verschenen en nummer 3, ‘Koffie, ons rustpunt’ was toen al bijna klaar. Maar is helaas nooit verschenen. ,,Ik schrijf ‘filozie,’ een huwelijk tussen filosofie en poëzie en levenservaringen”, omschreef Weijman zijn dichtkunst in deze krant.

Baarnaars konden hem dagelijks aantreffen in de Laanstraat. Gewoonlijk met zijn hoed. Met name Boot Koffie had in hem een vaste klant. 

Weijman kwam in 1973 in Baarn werken bij het CBS (Centraalbureau voor Schimmelcultures, nu Westerdijkinstituut). Hij werkte vijftien jaar bij het CBS in Baarn en werd daarna inspecteur volksgezondheid bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en hoofd van de afdeling Bestrijding van Dierplagen. Het speerpunt lag niet op bestrijding maar op preventie van bestrijding. Weijman is geboren in Zeist en opgegroeid in Utrecht. In 1978 verhuisde hij met zijn gezin naar Baarn. 

Weijman is medeoprichter van de International Stress Management Association Nederland. 

In deze krant schreef hij af en toe ingezonden brieven. Die gingen met name over de natuur. Zo maakte hij zich zorgen om de plannen met Landgoed Soestdijk. ‘Mijns inziens moet de koop van ons nationaal paleis ongedaan worden gemaakt’, aldus Weijman in 2019. Hij zag in het paleis een mooi gebouw voor een vredesfunctie met daarnaast een Rijksmuseum.

Gelukkig in de Laanstraat
De Laanstraat is een oude winkelstraat, 
met boekenzaken en een fotograaf
Met winkels waar mensen koffie, 
kaas en brood kopen.
Mijn dag begint pas goed bij Boot, 
met espresso en een fijn sigaartje.
Werkende ouders zie ik rennen
Oude mensen zie ik rustig lopen.
Bij Kuiper ga ik een broodje kopen, 
om daarna weer aan het werk te gaan.
Zomaar voel ik mij gelukkig worden, 
in onze Baarnsche straat van Laan

Albert Weijman
Uit de dichtbundel ‘Zie!’

Door Christine Schut

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie