Wout Middelman: ,,Als je googelt op 'uitbehandeld', vind je geen informatie. Er ontbreekt een platform.
Wout Middelman: ,,Als je googelt op 'uitbehandeld', vind je geen informatie. Er ontbreekt een platform." Dick Naafs

Wout Middelman maakt platform voor uitbehandelde patiënten

16 juli 2020 om 16:12 Mensen

SOEST/BAARN ,,Mij helpt het verwerken door me in te zetten, dan krijgt het verdriet een plek." Echtgenote Mirjam (54) van de Soester ondernemer Wout Middelman en lid van Rotary Soest-Baarn, heeft in april 2019 te horen gekregen dat ze medisch is uitbehandeld. ,,Dat is een harde boodschap. Het ziekenhuis laat je vervolgens los en verwijst je naar je huisarts die vaak niet meer kan doen dan pappen en nathouden. En als je googled op 'uitbehandeld' vind je geen informatie." Reden voor Wout Middelman Teamuitbehandeld.nl op te richten.

Middelman trekt hierin samen op met de hematoloog van Mirjam, Saskia Klein uit Meander Medisch Centrum. Mirjam Middelman heeft AL (Amyloidosis), een zeldzame vorm van beenmergkanker. In november 2018 is de diagnose gesteld.

STABIEL ,,Behandeling met chemo- en imuuntherapie is niet aangeslagen. In april 2019 kregen we te horen dat ze is uitbehandeld. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en haar toestand is nu redelijk stabiel. Dat flikken we samen, daar ben ik van overtuigd", aldus Middelman. ,,We houden elkaar op de been." De geboren en getogen Soester en Mirjam wonen nu in Loosdrecht en hebben vier kinderen. ,,Ik ben wat extraverter dan Mirjam. Ik ben meteen online gaan zoeken. Jaarlijks krijgen 80.000 mensen de diagnose 'uitbehandeld', daarvan weten er 20.000 vervolgens niet wat ze moeten. Je hebt als patiënt, maar ook als partner, veel vragen. Mirjam vroeg zich bijvoorbeeld af of ze kon blijven sporten en welke voeding voor haar goed was. Daarop heeft een huisarts niet echt antwoord en moet je verder zoeken. Er zijn veel disciplines die zich bezighouden met palliatieve zorg, een woord dat veel mensen niet kennen, maar er ontbreekt een platform waarop al die disciplines samenkomen en te vinden zijn", legt Middelman zijn motivatie uit. ,,Dat is de droom van Saskia en mij, dat Teamuitbehandeld.nl een landelijke dekking krijgt. We hopen de website eind dit jaar te lanceren en daarna door te groeien."

ZIEKTEN Middelman realiseert zich dat zijn platform voor Mirjam te laat komt. ,,Het is iets van Saskia en mij, maar ik koppel het thuis wel terug." Overigens richt het platform zich niet alleen op mensen met kanker maar met alle dodelijke ziekten. ,,Ik heb een vriend, Jan Jager, verloren aan de spierziekte ALS. Voor hem heb ik met een vriendengroep de stichting ZoalsJan opgericht. Daarmee hebben we inmiddels ruim een miljoen euro opgehaald. Dit platform gaat echter niet om geld, nu gaat het alleen om het delen van informatie."

IJSBADEN Het leven van Wout Middelman kent ups en downs. Zijn woonwinkel aan de Birkstraat zorgt voor afleiding. ,,Twee jaar geleden ben ik begonnen met het nemen van ijsbaden. Dat sleept me er nu doorheen. Als ik dat niet deed, zou ik het veel slechter hebben. Ik heb nu individueel les en leer daarbij te focussen en doelen te stellen. Zoals dat ik er nu wil zijn voor mijn gezin en omgeving. Het werkt stressverlagend, daarom hou ik het vol, het omhoog houden van de vele bordjes. Want uiteraard is Mirjam de patiënt, maar met haar, is ons hele gezin ziek." Daarom wil Wout ook dat ouders, partners en kinderen van patiënten terecht kunnen op zijn platform. ,,Ons platform heet niet voor niets Teamuitbehandeld.nl. We willen het samen doen."

Wout Middelman hoopt dat organisaties op het gebied van palliatieve zorg zich melden om mee te doen. ,,Ik wil geen concurrent zijn van patiëntenorganisaties. Ik denk dat we veel voor elkaar kunnen betekenen. Het is niet voor niets dat PZNL (Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland, cs) en IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland, cs) met ons samenwerken."

Wie geïnteresseerd is om zich aan te sluiten of meer informatie wil, kan mailen naar info@teamuitbehandeld.nl..


door Christine Schut

Wout Middelman: ,,Als je googelt op 'uitbehandeld', vind je geen informatie. Er ontbreekt een platform.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie