Jente (6), Guusje (4) en Teije Bakker hopen dat Baarnaars veel rugtasjes komen brengen.
Jente (6), Guusje (4) en Teije Bakker hopen dat Baarnaars veel rugtasjes komen brengen. Anna Casemier

Bakkertjes vullen rugtasjes voor kinderen die gevlucht zijn voor oorlog

7 december 2023 om 08:00 Maatschappelijk

BAARN Jente (6), Guusje (4) en Teije Bakker steken deze weken de handen uit de mouwen. Samen met hun ouders zamelen ze rugtasjes met speelgoed in voor kinderen op de vlucht voor oorlog.

door Melissa Hofland

De Bakkertjes zijn één van de 170 inzamelaars in de Benelux voor de bekende rugzakjesactie van de organisatie Because We Carry. Sinds maandag stapelen de rugtasjes zich op in de gang van hun huis, en Jente, Guusje en Teije vinden dat mooi. 

Hun moeder, Anna Casemier, legt uit: ,,Die rugtasjes zijn zo tastbaar voor ze. We vonden het als ouders belangrijk om dit met onze kinderen te doen. Het is goed dat ze zich realiseren hoe goed ze het hier hebben in Baarn. Er zijn dus ook kinderen die niks meer hebben, omdat ze moesten vluchten, voor oorlog. Het idee is echt voor ze gaan leven. Ze vinden het verdrietig voor die kindjes, en worden er blij van dat ze ze toch een beetje kunnen helpen. Jente en Guusje zijn dan ook zelf een rugtasje gaan vullen met nog mooi, bruikbaar speelgoed van zolder en uit hun eigen speelgoedkist”,  vertelt moeder Anna Casemier. 

OPROEP AAN BAARNAARS

We vullen de rugzakjes met gave spullen. In mijn eigen rugtasje heb ik knutselspullen gedaan. Ik houd zelf ook erg van knutselen.”

Jente: ,,Ik vind het fijn dat ik kan helpen. We vullen de rugzakjes met gave spullen. In mijn eigen rugtasje heb ik knutselspullen gedaan. Ik houd zelf ook erg van knutselen.” Ook Guusje helpt goed mee. Guusje: ,,Ik heb voor de kinderen daar een autootje en speelkubus gedaan, dingen die nog heel mooi zijn, maar waar ik niet meer mee speel. We maken rugzakjes voor meisjes en voor jongens. En niet iedereen vindt hetzelfde leuk, dus we schrijven op de tasjes voor welke leeftijd het is. Zo leuk, iedere dag als we uit school thuiskomen zijn er nieuwe rugzakjes gebracht.” 

De kinderen hopen dat vele Baarnaars hun voorbeeld volgen en ook een rugtasje vullen. Casemier: ,,Eén rugzakje of meteen vijf; het is allemaal goed. Kom ze bij ons brengen, we wonen aan de Amalialaan 5, midden in het centrum van Baarn. Als we niet thuis zijn, mogen de tasjes in de waterdichte kussenkist bij de voordeur. Als we er wel zijn, doen de kinderen met plezier open. Wij zorgen ervoor dat ze goed terecht komen”, aldus Casemier. 

LESBOS

Gevulde rugzakjes kunnen tot en met vrijdag 14 december bij de Bakkertjes worden afgegeven aan Amalialaan 5 in Baarn. Het gezin brengt de verzamelde tasjes eind van die middag naar de inzamelplaats in Diemen, waarna ze door vrachtwagens worden vervoerd naar Lesbos. Casemier heeft nog wat tips voor de inhoud van de tasjes. ,,Alles wat je in het rugzakje doet, moet schoon en heel zijn. Zelf spelen we ook graag met iets moois. Ook de rugzak moet er goed uitzien. Je doet er vier á vijf speelgoedjes en of leerwerkjes in. De rugzak mag maximaal twee kilo wegen. Geen pistolen of legerspeelgoed. De rugzak moet brede banden hebben, dus niet van die gymtasjes met touwtjes.”

Meer informatie over de organisatie Because we carry, zie de website: www.becausewecarry.org.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie