Mathile Neeb: ,,Als jongere op straat in Baarn rol voor je het weet het criminele circuit in."
Mathile Neeb: ,,Als jongere op straat in Baarn rol voor je het weet het criminele circuit in." Caspar Huurdeman

Jongeren geven hun mening over Baarn op Baarnse Jongerendag

17 november 2023 om 20:00 Maatschappelijk

BAARN Op 20 november wordt voor het eerst de Baarnse Jongerendag gehouden. In deze rubriek ‘Jong in Baarn’ gaat de Baarnsche Courant in gesprek met jongeren in Baarn over dit initiatief en wat zij zelf eigenlijk van hun gemeente vinden. Mathile Neeb (15) is presentator tijdens de Baarnse Jongerendag op maandag 20 november in Theater de Speeldoos.


door Maranke Pater

Wat is jouw rol die dag?

,,Ik praat samen met medepresentator Kiki alle onderwerpen aan elkaar en we zullen mini-discussies voeren met de jongeren en met de dansers die aanwezig zijn. We gaan met jongeren in gesprek over hoe zij het vinden om in Baarn te wonen. Wat zij fijne plekken voor jongeren vinden en waar ze graag chillen. Zelf ben ik best vaak in de Pekingtuin en ik hoor veel over wat speelt onder jongeren.”

Welk onderwerp is belangrijk om te bespreken die avond?

,,Ik ben heel blij dat er bepaalde onderwerpen die weggestopt zijn naar voren gaan komen en dat jongeren zelf een mening mogen geven. Voor mij is de discussie over de hangplekken in Baarn belangrijk. Op heel veel hangplekken, zeker in de avond, worden we weggestuurd door de politie. Men praat over overlast en we moeten op een doordeweekse dag blazen voor een alcoholtest, dat vind ik heel vervelend.” 

Wat moet veranderd worden?

,,Er mogen sowieso wat meer gelegenheden voor jongeren komen om met elkaar te kunnen connecten. Ik merk dat behalve de vriendengroepen en evenementen als het Cultureel Festival er niet echt plekken zijn waar jongeren makkelijk in contact komen met andere jongerengroepen. Het zou mooi zijn als uitgaansgelegenheden elke maand een clubfestival voor 15 tot 16-jarigen organiseren en dat de hangplekken verbeterd worden. Er zijn op dit moment maar drie echte hangplekken voor jongeren.” 

Denk je dat er animo is?

,,Ik hoop van wel, zeker als jongeren hun mening komen geven. Ik ben wel een beetje bang dat er weinig op af zullen komen, want het is de eerste keer dat dit georganiseerd wordt. Jongeren denken al snel: ‘ik wacht wel even af wat er gebeurt’. We laten tijdens de avond zoveel mogelijk jongeren aan het woord.” 

Wat vinden jongeren van de gemeente?

,,We hebben het onderling nooit over de gemeente, maar wel over de politie. Grote plannen van de gemeente worden wel besproken, zoals de plannen rond Theater de Speeldoos. Voor de jongeren voelt het als óns theater, we hebben daar als kind de Theater4daagse gedaan of een groep 8 musical, er liggen veel herinneringen.” 

Wat doet de gemeente voor de jeugd?

,,De meeste jongeren lezen geen krant of nieuwssite. Wij merken het pas als er iets gedaan wordt als het gebeurt op de plek waar we zijn.”

Is Baarn een goede plek voor jongeren om op te groeien?

,,Ik zou het wel aanraden als leuke plek om op te groeien, maar er is ook criminaliteit waar je als jongere snel mee in aanraking komt als je veel op straat bent. Je rolt voor je het weet het criminele circuit in. Aan de veiligheid voor jongeren in Baarn kan wel meer aandacht besteed worden.“

Draagt de Baarnse Jongerendag bij aan het gemeenschapsgevoel?

,,Ik hoop dat er aanstaande maandag wat besproken kan worden en dat jongeren hun meningen en ideeën delen, zodat wethouders deze kunnen gebruiken voor de aankomend jeugdagenda. Ik hoop wel dat er iets uitkomt waar we wat mee kunnen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie