Afbeelding

Meander Medisch Centrum en Wishful Singing lanceren Zing je sterk

4 februari 2023 om 12:45 Maatschappelijk

AMERSFOORT Wishful Singing ontwikkelt voor Meander Medisch Centrum zang- en ademtherapie Zing je sterk – Samen zingen met en na kanker. Meander maakt deze therapie mogelijk voor hun patiënten die een oncologische behandeling krijgen of hun behandeling hebben afgerond.

Het online oefenprogramma Zing je sterk combineert adem-, zang- en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan hierbij centraal. Wekelijks zijn er online groepssessies, onder begeleiding van zangdocenten. Er is aandacht voor zowel zang- en ademoefeningen, als voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. Er bestaat een sterke relatie tussen ademhaling en een gevoel van stress en opgejaagdheid. De oefeningen die bij Zing je sterk aan bod komen zorgen voor een diepere, rustigere en beter gecontroleerde ademhaling. Tijdens het programma werken deelnemers op een positieve manier aan hun conditie en zetten waar mogelijk kleine stappen in de richting van herstel. Dit verbetert de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment.

Het programma richt zich niet alleen op patiënten met kanker maar ook op mensen die recent hun behandeling hebben afgerond. Deze fase wordt door veel mensen als een eenzaam proces ervaren. Bovendien ervaren ze vaak nog (rest)klachten van vermoeidheid, stress en pijn. Het lotgenotencontact binnen Zing je sterk, het samen zingen en op een positieve manier bezig zijn met adem, lichaam en stem kan deze groep ondersteunen bij hun herstel.

De pilotfase van Zing je sterk – Samen zingen met en na kanker start in de week van 13 maart. Zangervaring is niet vereist. Deze pilot van Zing je sterk wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden van Meander Medisch Centrum, deelname is daarom kosteloos. Voor meer informatie en inschrijving, bezoek www.zingjesterk.nl. 

WISHFUL SINGING & ZING JE STERK Vijf vrouwen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. Het ensemble treedt regelmatig op in Nederlandse zalen en maakt tournees over de hele wereld. In samenwerking met Herman Finkers creëerde het ensemble een buzz rondom gregoriaanse zang. Tijdens de coronapandemie gingen Wishful Singing en Herman Finkers online verder: meer dan 6.000 deelnemers deden inmiddels mee aan de online cursus gregoriaans.

In 2021 ontwikkelde Wishful Singing, ondersteund door het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen, het programma Zing je sterk voor long-covid patiënten. Onderzoek bevestigde de positieve bijdrage aan het verminderen van stress- en angstklachten en een betere ademhaling. Meer dan 1.800 mensen hebben inmiddels deelgenomen aan Zing je sterk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie