Marijke Helwegen is te spreken over het openbare toilet naast de bloemenkiosk op de Brink.
Marijke Helwegen is te spreken over het openbare toilet naast de bloemenkiosk op de Brink. Christine Schut

Ombudsvrouw Marijke Helwegen: ,,Ondernemers, stel uw toilet beschikbaar” (+ video)

20 juli 2022 om 13:17 Maatschappelijk

BAARN De Toiletalliantie roept op om te zorgen voor meer openbare toiletten in Nederland. Te veel mensen hebben namelijk last van het gebrek aan openbare toiletten. De ombudsvrouw van de Baarnsche Courant, Marijke Helwegen, ging op pad om te kijken hoe het er in Baarn voor staat.

Een derde van de Nederlanders stelt dat hun levenskwaliteit hier onder lijdt, een vijfde blijft soms tot regelmatig thuis uit angst op pad geen toilet te vinden. De Toiletalliantie, de club waarin allerlei andere organisaties, zoals Maag Lever Darm Stichting en ouderenbond KBO-PCOB zijn verenigd, wil dat in drukke gebieden, zoals winkelstraten, om de 500 meter een openbaar toilet is.

Wie de app HogeNood raadpleegt, waarin openbare toiletten zijn geregistreerd, komt in het Baarnse winkelgebied vijf openbare toiletten tegen. In Jumbo in de Laanstraat en vier op de Brink; bibliotheek Eemland, Hema en De Kerkbrink. Ook het gemeentehuis heeft een openbaar toilet. Bijzonder is dat het échte openbare toilet op de Brink, naast de bloemenkiosk, niet wordt genoemd.

John van den Berg houdt dit openbare toilet schoon. ,,Het toilet is eigendom van de gemeente. Ik heb aangegeven dat ik graag wil dat alles roestvrijstaal wordt, want dat is gemakkelijker schoon te maken. Maar de gemeente luistert wat dat betreft niet naar mij. Vooral als mensen hurkend, met hun voeten op de toiletbril, hun behoefte doen, belandt er weleens wat naast de pot. Dan moeten wij de boel schoonspuiten." Als Marijke het toilet inspecteert is ze lovend. ,,De inrichting is oud, maar erg schoon. Daar hou ik van."

De Adviesraad Sociaal Domein heeft in 2020 een ongevraagd advies aan het college van B&W uitgebracht om het belang van openbare toiletten onder de aandacht te brengen. ,,Het is ons bekend dat de gemeente het afgelopen half jaar achter de schermen actief met dit thema is bezig geweest. Zo is er is een brief aan ondernemers opgesteld, er zijn raamstickers ontworpen en is het plan om het openbare toilet in de bloemenkiosk op de Brink op te knappen en beter toegankelijk te maken. Dat verheugt ons.

Concrete, zichtbare actie laat helaas nog op zich wachten. De Adviesraad hoopt dat de gemeente hier vaart achter gaat zetten, zodat het aantal openbaar toegankelijke toiletten daadwerkelijk toeneemt en beter herkenbaar wordt voor het publiek in Baarn", aldus Agnes Barentsen namens de adviesraad. Ook de Baarnse Seniorenraad pleit voor meer openbare toiletten. ,,We roepen de gemeenteraad op hier voor te zorgen", aldus Nona Salakory namens de Seniorenraad.

GEMEENTE Een woordvoerder van de gemeente Baarn bevestigt dat er actie is ondernomen. ,,De afgelopen periode hebben wij diverse ondernemers aangeschreven met de vraag om zij hun toilet openbaar willen maken en dit te registeren op de website van HogeNood, waarna dit zichtbaar wordt in de HogeNood app. Een aantal Baarnse ondernemers was hier al bij aangesloten. Om dit zichtbaarheid te geven, gaat de gemeente deze ondernemers een sticker geven, die ze op hun pand kunnen plakken, waarmee ze kunnen laten zien dat ze een toilet beschikbaar hebben. De bedoeling is dat wij deze binnenkort gaan uitdelen."

HOGENOOD-APP Voor mensen met darm- en blaasproblemen (en anderen) is deze HogeNood-app een uitkomst. Het is een app op de mobiele telefoon waarmee gebruikers eenvoudig het dichtstbijzijnde toilet kunnen vinden. Dat gebeurt op basis van de locatiegegevens van de telefoon. De beschikbare toiletten in de omgeving worden in de app weergegeven in een lijst en op een kaart. Daarbij staat ook informatie over het toilet, bijvoorbeeld of deze toegankelijk is voor een rolstoel is of geschikt is voor zowel mannen als vrouwen. De app HogeNood maakt onderscheid tussen openbare toiletten en semi-openbare toiletten. Die laatste zijn wc’s in bijvoorbeeld winkels die door de eigenaar van de winkel zijn aangemeld bij HogeNood.

door Christine Schut

Nona Salakory roept de gemeenteraad op te zorgen voor meer openbare toiletten in het centrum van Baarn.
Cameraman Peter Tijssen legt Marijkes zoektocht vast.
Het toilet van Hema in Baarn.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie