De leden van Lionsclub Eemland tellen hun vingers blauw.
De leden van Lionsclub Eemland tellen hun vingers blauw. Lionsclub Eemland

Lionsactie vreemd en oud geld overtreft alle verwachtingen

12 juli 2022 om 11:00 Maatschappelijk

BAARN Lionsclub Eemland krijgt steeds meer plezier in de actie ‘Fight for Sight’. Sinds de zomer van 2020 verzamelt deze serviceclub in de regio Gooi en Eemland vreemde en oude munten en bankbiljetten in voor staaroperaties bij de armste bevolkingsgroepen in India en Afrika. In het begin van dit jaar stond de teller op 1.400 operaties, nog geen half jaar later kunnen we er ruim 600 operaties bijtellen. Daarvoor zijn de Lions alle donateurs zeer dankbaar.

De collectiebakken bij Albert Heijn in Baarn en Jumbo in Soest worden nog steeds ruimhartig gevuld. Dat deze actie aanspreekt blijkt wel uit de hoeveelheid vreemd en oud geld die wekelijks wordt gedoneerd. Heel bijzonder is dat er regelmatig nieuwe 10 en 20 eurobriefjes uit de verzamelbakken worden gehaald. Mogelijk van mensen die geen vreemd of oud geld hebben, maar toch deze sympathieke actie willen steunen.

Inmiddels hebben de Lions 35 telefoontjes binnen gekregen van lezers van de Baarnsche Courant, de Soester Courant en De Gooi- en Eemlander om te doneren. Dit waren soms grote collecties vreemd en oud geld, meestal gespaard voor de kinderen die daar toch geen prijs op stelden. Heel bijzonder zijn de verhalen achter de collecties vreemd en oud geld. Denk aan een medewerker van het ministerie van Buitenlandse zaken, die ambassades in het buitenland bezocht om deze te informeren en te spreken over de actuele onderwerpen. Van al deze reizen hield hij buitenlands geld over dat in een verzameldoos ging. Zo werden drie dozen van vier kilo gevuld en daarmee worden nu veertig staaroperaties betaald, dus veertig mensen die weer kunnen zien.

Voor ons Nederlanders is een staaroperatie de gewoonste zaak van de wereld. Het valt in de basisverzekering en is in een handomdraai geregeld: je ziet ineens alles weer goed en scherp. In ontwikkelingslanden is dat helemaal geen uitgemaakte zaak. Talloze mensen leiden daar een extra kommervol bestaan omdat staar hun gezichtsvermogen zodanig beperkt dat zij zo goed als blind zijn en daardoor hun zelfredzaamheid verliezen. Al vele jaren ijvert de internationale Lionsorganisatie ervoor om dit probleem te lijf te gaan. Met door Lionsclubs over de gehele wereld opgehaald geld gaan oogartsen naar de armste gebieden om operaties te verrichten die de mensen letterlijk het licht weer in de ogen geeft.

De Lionsclub Eemland doet van harte mee aan dit prachtige project. Bij Jumbo in Soest-Zuid en Albert Heijn in Baarn staan speciale verzamelbakken waarin mensen hun overtollig oud en vreemd geld kunnen deponeren. Dat voor het gevoel nauwelijks waardevol geld wordt omgewisseld in harde dollars en euro’s, die vervolgens gebruikt worden om staaroperaties mee te financieren.

Heeft u ook nog vreemd en oud geld dat u graag wilt doneren aan dit goede doelen lukt het niet dat bij Jumbo of Albert Heijn te brengen?
Bel dan met Herman Olde Heuvelt, 06 53 54 70 66

Afbeelding
Afbeelding
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie