Enthousiaste baasjes en honden bij de hulphondentraining bij de Baarnse ijsbaan. Vooraan trainster Judith van der Lee.
Enthousiaste baasjes en honden bij de hulphondentraining bij de Baarnse ijsbaan. Vooraan trainster Judith van der Lee. Celia de Vree

Training voor therapiehond

Maatschappelijk

BAARN Het is moeilijk te zeggen wie er enthousiaster is: de honden of hun baasjes. Elke zaterdag wordt er getraind met Judith van der Lee, die de trainingsmethode gebruikt waarmee ook de therapiehonden van Stichting Therapiehond Nederland worden getraind. Het doel is een goede vertrouwensband creëren tussen hond en baas.  

Het was zaterdag maar een klein clubje dat bij elkaar kwam op het grasveld van de ijsbaan. Maar het plezier was er niet minder om. Continue kwispelden de staarten van honden Lou, Kyro en Gaia. Af en toe trekken ze in hun enthousiasme hard aan de riem, maar dat mag niet van trainer Judith. ,,Ze moeten leren dat rustig blijven ze het meeste oplevert.” 

De trainster is bestuurslid van Stichting Therapiehond Nederland. Met haar eigen hond Eyla geeft ze daadwerkelijk therapie, onder andere in de Blinkert. ,,Een therapiehond is anders dan een blindengeleidehond of een hulphond. Die zijn de hele dag samen met hun baas. Een therapiehond gaat een paar uur naar cliënten toe om met ze te werken.”  

HOND IN DE KLAS Een therapiehond komt bijvoorbeeld op bezoek in een klaslokaal. ,,De hond reageert op de emoties van de kinderen. Daardoor kunnen die emoties benoemd worden en kan de docent of begeleider er mee aan het werk.” 

De trainingsmethode die Judith voor haar club ‘gewone’ honden in Baarn gebruikt wijkt niet af van hoe de professionele hulphonden getraind worden. Deze keer zijn dat de kleine Lou en de twee bordercollies Gaia en Kyro. De eerste is in zijn hondenpuberteit en gaat eigenwijs zijn eigen gang. De andere twee zijn echte werkhonden en willen niets liever dan achter speeltjes aan en wild rondrennen. 

,,Voor een hond is het belangrijk dat hij zijn impulsen leert beheersen. Hij mag natuurlijk niet de baas meesleuren. Met oefeningen leren we dat hij moet focussen en rustig worden en dat versterkt de band tussen baas en hond”, legt de trainster uit. Elke zaterdag wordt er getraind op het terrein bij de ijsbaan in Baarn, er is nog plaats. Een van de deelnemers: ,,Het is geen ‘ga zit, lig, ga af’ training maar veel creatiever. Zowel mijn hond als ik leren elke week weer nieuwe dingen.” Meer informatie op de website: www.stichtingtherapiehond.nl

door Celia de Vree

advertentie