De oude muziektent op de Brink.
De oude muziektent op de Brink. Historische Kring Baerne

Uit de archieven van de Historische Kring bij RTV Baarn

Historie

BAARN De Historische Kring Baerne heeft een groot archief waarin veel informatie te halen valt over allerlei onderwerpen die met Baarn te maken hebben. In deze aflevering van RTV Baarn vertelt Ton van den Oudenalder u wat meer over de muziektenten die in Baarn hebben gestaan.

In de Oudheidkamer van de Historische Kring Baerne kunt u niet alleen terecht voor een mooie tentoonstelling. Er is in het archief ook veel informatie te vinden over onze woonplaats Baarn. Veel krantenknipsels, boeken en een uitgebreide fotocollectie kunnen tijdens de openingstijden van de Oudheidkamer geraadpleegd worden. 

Neem bijvoorbeeld de muziektenten die op de Brink hebben gestaan. En die in de Pekingtuin. 

Al voor 1900 stond er een gietijzeren muziektent op de Brink. Soms zelfs voorzien van draperieën. Net na 1900 werd deze tent vervangen door een moderner exemplaar. Deze tent stond op diverse plekjes op de Brink. Hij was uitneembaar. Deze muziektent op de Brink is door een brand volledig verwoest. Dit gebeurde in de tweede wereldoorlog. Na de oorlog (1948) werd er een muziekkoepel in de Pekingtuin gebouwd. Die koepel functioneert nog steeds. 

Op foto’s is ook te zien dat er een nieuwe muziektent op de Brink is gebouwd en hoe die werd geopend door Prinses Juliana, voormalig vorstin en langdurig wonend op Soestdijk. Deze muziektent kreeg in 2008 een opknapbeurt en in 2013 een nieuw dak. Maar weet u ook dat er een muziektent in het Hertenkamp heeft gestaan?

Met foto’s uit het archief van de Historische Kring Baerne en het verhaal erbij van Ton van den Oudenalder laten de makers u wat meer zien van de geschiedenis van de Baarnse muziektenten.

De serie ‘Uit de archieven van de Historische Kring’ wordt gemaakt door Jan Andries Smit, Ton van den Oudenalder en Ans van Egdom.

RTV Baarn is te ontvangen via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook. 

Maar ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626; en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.

Paviljoen, podium. Op de achtergrond de Pauluskerk.
advertentie