In de eerste aflevering staat de Baarnse kunstschilder H.R. van de Flier centraal.
In de eerste aflevering staat de Baarnse kunstschilder H.R. van de Flier centraal. RTV Baarn

Uit de archieven van de Historische Kring vanaf 30 april op RTV Baarn

26 april 2022 om 09:08 Historie

BAARN De Historische Kring Baerne heeft een groot archief waarin veel van het Baarnse erfgoed wordt bewaard. In de komende maanden gaat RTV Baarn in de Oudheidkamer op zoek naar een stukje Baarnse geschiedenis.

Bij de Historische Kring is veel te vinden over de geschiedenis van Baarn. Over het ontstaan van Baarn, maar ook over families die hier gewoond hebben

In het archief worden veel schilderijen, boeken, naslagwerken, kunstvoorwerpen, foto’s en archeologische vondsten bewaard. Maar ook de verhalen daarbij zijn soms heel bijzonder.

Al enige tijd worden er door RTV Baarn opnames gemaakt om te laten zien wat er in de kelder onder de bibliotheek wordt bewaard.

In de eerste aflevering staat de Baarnse kunstschilder H.R. van de Flier centraal. Hij werd geboren in 1827 en kreeg in het bedrijf van zijn vader een opleiding tot decoratieschilder. Later ging hij in de leer bij de Hilversumse schilder James de Rijk, die gespecialiseerd was in het schilderen van vee.

Van de Flier legde zich toe op het schilderen van schapen en was daarin zeer succesvol. Schilderijen van hem werden voornamelijk in Amerika verkocht en brachten soms wel 2.000 gulden, op. 

Hij schilderde graag op de Oosterhei en de Westerhei. Bijzonder is dat hij achter zijn huis aan de Kerkstraat (nu de Aloysiusschool) een berg liet opwerpen waarop hij ging zitten schilderen. De Kerkstraat lag destijds aan de rand van Baarn en hij kon vanaf die berg goed de Oosterhei overzien.

Clara van der Flier heeft de aan haar nagelaten schetsen van haar vader aan de Historische Kring geschonken. 

Ton van den Oudenalder laat in deze uitzending een schilderij en een aantal schetsen van Van de Flier zien en vertelt het verhaal van deze bijzondere Baarnse landschapsschilder.

De serie ‘Uit de archieven van de Historische Kring’ wordt gemaakt door Jan Andries Smit, Ton van den Oudenalder en Ans van Egdom.

De eerste aflevering wordt vanaf 30 april uitgezonden bij RTV Baarn.

RTV Baarn is te ontvangen via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook. 

Maar ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.

Schilder H.R. van de Flier.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie