Johanna Westerdijk.
Johanna Westerdijk. HKB

Expositie Historische Kring Baerne over Johanna Westerdijk en andere Baarnse vrouwen

19 april 2022 om 11:42 Historie

BAARN In de oudheidkamer van de Historische Kring Baerne is op dit moment een tentoonstelling te zien over bijzondere Baarnse vrouwen. Vrouwen die naam hebben gemaakt in onze samenleving door bijzondere verdiensten zoals bijvoorbeeld Aletta Jacobs, Hella Haase, Estella den Boer, Henriette de Beaufort, Wil Petroff-van Gurp en diverse vorstinnen.

Johanna Westerdijk is het centrale punt van deze expositie.

Zij was specialist in plantenziekten en schimmels en kreeg internationale bekendheid door de ontdekking van de oorzaak van de iepziekte.

Op 10 februari 1917 spreekt Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten (fytopathologie). Zij is dan de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

Johanna, of Hans zoals zij zichzelf noemt, is dan al 10 jaar directeur van het phytopathologisch laboratorium Willie Commelin Scholten.

Als zij in 1907 een collectie levende schimmels krijgt aangeboden , wordt dat de basis voor het latere centraal bureau voor schimmelcultures (cbs) aan de Oosterstraat.

Naast hard werken had Johanna Westerdijk een voorliefde voor feesten, drank en dans. Haar levensmotto (in steen gebeiteld boven de deur van het phytopathologisch laboratorium aan de Javalaan) luidt: ‘werken en feesten vormt schoone geesten’.

Johanna Westerdijk bleef tot 1959 verbonden aan het cbs en is op 15 november 1961 in Baarn overleden.

De tentoonstelling ‘Mijn naam is… Bijzondere Baarnse Vrouwen’, is gratis te bezoeken in de Oudheidkamer van de Historische Kring Baerne.

Openingstijden: woensdag van 14.00 - 16.00 uur en zaterdag van 11.00 - 13.00 uur.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie