De film Barbie neemt ons mee naar het knalroze Barbieland waar alles perfect is en vrouwen eindelijk een gelijkwaardige plek in de wereld hebben veroverd.
De film Barbie neemt ons mee naar het knalroze Barbieland waar alles perfect is en vrouwen eindelijk een gelijkwaardige plek in de wereld hebben veroverd.

Barbenheimer op filmdoek Theater de Speeldoos

15 september 2023 om 20:11 Film

BAARN Dat twee films op dezelfde dag uitkomen, is geen uitzondering. Het is echter het sterke contrast in toon en genre die deze zomer heeft bijgedragen aan de populariteit van het fenomeen ‘Barbenheimer’. 

Barbie is een in roze gedrenkte komedie over Mattels Barbiepop waarin feministische thema’s worden belicht. Daartegenover staat Oppenheimer, een duistere en serieuze karakterstudie over de vader van de atoombom. Het enorme contrast tussen de titels werd een internethype, waarbij druk gediscussieerd werd in welke volgorde je de films moest kijken. Hierdoor ontstond een mediamix die slechts weinigen hadden zien aankomen: Barbenheimer. De film Barbie neemt ons mee naar het knalroze Barbieland waar alles perfect is en vrouwen eindelijk een gelijkwaardige plek in de wereld hebben veroverd. Op een dag voelt Barbie zich ineens wat minder vrolijk. Samen met Ken reist ze van de Barbiebubbel naar de realiteit om het op te lossen, maar dat zet haar wereld meer op de kop dan ze had gewild. Barbie is serieus in haar thematiek. Regisseur Greta Gerwig (Little Women) geeft op toegankelijke wijze inhoudelijke kritiek op de standaard normen in de samenleving en dat is welhaast baanbrekend binnen Hollywood.

ATOOMBOM Regisseur Christopher Nolan (Tenet, Interstellar, Inception) kiest voor zijn nieuwste film niet voor een vrolijke fantasiewereld, maar voor de indrukwekkende biografie over het leven en werk van J.R. Oppenheimer. Hoewel de natuurkundige tijdens zijn studie al opviel door de intelligente vragen die hij aan wetenschappers durfde te stellen, kreeg Oppenheimer pas echt naamsbekendheid toen hij van de Amerikaanse regering de opdracht kreeg een atoombom te ontwikkelen in de strijd tegen de nazi’s. Hoewel Oppenheimer in eerste instantie nog de hoopvolle, maar naïeve instelling heeft dat met het ontwikkelen van de atoombom oorlogen tot een verleden zullen behoren, heeft hij hiermee de mensheid voor het eerst in zijn bestaan de macht gegeven de wereld te vernietigen. Met Oppenheimer vertelt Nolan dan ook het fascinerende verhaal van de raadselachtige man die held, redder en vernietiger ineen werd.

Barbie draait op maandag 18 september om 20.15 uur en Oppenheimer is op dinsdag 19 september om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Info en kaarten: speeldoosbaarn.nl.

Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie