Dinsdag 17 mei om 20.15 uur vertoont Theater de Speeldoos het prachtige Britse drama Mothering Sunday.
Dinsdag 17 mei om 20.15 uur vertoont Theater de Speeldoos het prachtige Britse drama Mothering Sunday. www.robertviglasky.com

Filmdrama Mothering Sunday

Film

BAARN Dinsdag 17 mei om 20.15 uur vertoont Theater de Speeldoos het prachtige Britse drama Mothering Sunday. Een intrigerende film over de geheime relatie tussen een dienstmeisje en haar rijke buurman, in een samenleving met strikt gescheiden klassen. Voor deze vertoning zijn nog kaarten beschikbaar.

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O’Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster.

Regisseur Eva Husson maakte met Mothering Sunday een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. Met Odessa Young als Jane, en daarnaast Olivia Colman (The Father), Colin Firth (Supernova) en Josh O’Connor (The Crown). Een eeuw geleden bestond er in Groot-Brittannië een schrijnend mannentekort als gevolg van de generaties die achterbleven in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. In deze verfilming van de gelijknamige roman van Graham Swift uit 2016, die zich afspeelt op de landgoederen rondom Londen in 1924, speelt niet alleen het gemis aan zoons, maar ook aan potentiële partners en dus het moederschap een rol. Tegen die achtergrond onderhoudt de 22-jarige keukenmeid Jane Fairchild - een wees - een geheime relatie met haar welgestelde buurman Paul Sheringham, die als enige van drie broers terugkeerde van het slagveld. De verwachtingen voor het leven van Paul – die gebukt gaat onder een schuldgevoel omdat hij levend is teruggekomen – zijn dan ook hooggespannen: hij zal advocaat worden en over elf dagen trouwen met een dochter van de familie waar Jane in dienst is. De vrije zondagmiddag van Moederdag is hun laatste samenzijn voor zijn geplande huwelijk. Mothering Sunday is een prachtige film over conventies, verwachtingen en het volgen van je passie en dromen.

Mothering Sunday is op dinsdag 17 mei om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. 

advertentie