Afbeelding
Pixabay

Politiebonden, boa’s en leerkrachten dringen aan op snelle vaccinatie

4 januari 2021 om 13:36 Corona

BAARN (ANP) De politiebonden dringen aan op het zo snel mogelijk vaccineren van agenten. ,,Het kabinet bestempelt de politie als een vitaal beroep, dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Ook vanuit de BOA Bond en de onderwijsbond klinken deze geluiden.

,,We hebben afgelopen dagen veel vragen van leden gekregen over dit onderwerp. We zijn in gesprek met de korpsleiding en het ministerie of sneller vaccineren mogelijk is en hoe snel dat kan”, zegt Van de Kamp. Volgens hem komen agenten veel in contact met mensen die besmet blijken te zijn met het coronavirus.

Ook de Nederlandse Politiebond (NPB) kreeg maandagochtend veel vragen van leden die snel gevaccineerd willen worden. ,,De politie heeft veel fysiek contact, bij aanhoudingen en reanimaties. Op het alarmnummer 112 komen jaarlijks 900.000 tot een miljoen meldingen binnen waar de politie op afgaat. Het is belangrijk dat agenten zo goed mogelijk beschermd worden”, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs.

Het is belangrijk dat agenten zo goed mogelijk beschermd worden.

SNELTESTEN Politiemedewerkers worden sinds september versneld getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. Deze sneltesten, die worden uitgevoerd door een commercieel bedrijf, zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat. Van de Kamp: ,,De volgende stap zou versneld vaccineren zijn. Daar dringen we op aan.”

In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt vanaf vrijdag eerst verzorgend personeel in verpleegtehuizen ingeënt, daarna de in die tehuizen wonende ouderen. Ook ziekenhuispersoneel en huisartsen krijgen met prioriteit een vaccinatie.

Van de Kamp: ,,Als ik kijk naar de ontwikkelingen van afgelopen dagen, ziet dat er heel chaotisch uit. We kiezen voor een weg om het vaccineren van politiemedewerkers op een goede manier voor elkaar te krijgen. Het is logisch dat de politie voorrang krijgt. Vanuit die logica is het goed dat het kabinet daar snel op reageert.”

Politiebond ANPV zegt dat er wordt gesproken over het sneller vaccineren van politiemedewerkers. ,,Maar er is nog niets besloten over een actieve lobby”, zegt vice-voorzitter Hans Schoones van de ANPV. ,,Dezelfde argumenten gelden voor brandweer, defensie en leerkrachten. Bij het ziekenhuispersoneel gaat het om 30.000 mensen die vanaf vrijdag worden gevaccineerd. Bij de politie zou het gaan om 65.000 medewerkers.”

Het is logisch dat zorgpersoneel en kwetsbare ouderen voorrang krijgen, maar daarna verdienen ook boa’s een snelle vaccinatie.

BOA’S Daarnaast heeft de Nederlandse BOA Bond heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid gepleit voor een snelle vaccinatie van boa’s. Dit zegt vakbondsvoorzitter Ruud Kuin.

,,Boa’s worden gezien als een vitaal en essentieel beroep. Ze hebben veel contacten met andere mensen en lopen daarom extra risico op besmetting met het coronavirus. Een snelle vaccinatie van boa’s is gewenst”, zegt Kuin.

,,We willen niet vooraan staan”, benadrukt Kuin. ,,Het is logisch dat zorgpersoneel en kwetsbare ouderen voorrang krijgen bij de inentingen, maar daarna verdienen ook boa’s een snelle vaccinatie. We hebben dit aan de orde gesteld bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar uiteindelijk gaat het ministerie van Volksgezondheid over de volgorde.”

ONDERWIJS Ook medewerkers in het onderwijs zouden voorrang moeten krijgen bij de inentingen tegen het coronavirus, vindt onderwijsbond AOb. ,,We snappen dat we niet tot de kopgroep behoren en dat de zorg eerst moet, maar als we willen dat de boel straks weer volledig gaat draaien dan moeten we ervoor zorgen dat het onderwijspersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wordt”, zegt een woordvoerster. Daarbij wijst ze erop dat er maandag alweer fysiek les gegeven wordt op scholen.

Er is ook nog veel onrust, onder meer over de nieuwe variant van het virus. Dat roept veel vragen op.

,,Er wordt nu eigenlijk verplicht door de minister om eindexamenklassen fysiek les te geven. Daar zijn heel veel zorgen over”, aldus de zegsvrouw. De AOb wil dat er meer ruimte komt om deze lessen voor een deel online te geven.

Volgens haar zijn ,,een hele boel leraren” bereid zich te laten vaccineren. ,,Maar er is ook nog veel onrust, onder meer over de nieuwe variant van het virus. Dat roept veel vragen op”.

Onderwijsbonden deden al eerder de oproep om mensen in het onderwijs voorrang te geven bij het vaccineren. Vorige week riep Leraren in Actie op om het fysieke onderwijs aan examenleerlingen op te schorten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie