Op de parkeerplaats van het pand van U-Diagnostics aan de Hermesweg worden mogelijk volgende week al coronatesten uitgevoerd.
Op de parkeerplaats van het pand van U-Diagnostics aan de Hermesweg worden mogelijk volgende week al coronatesten uitgevoerd. Hans Veltmeijer

Coronatesten uit Baarn (+ video)

3 april 2020 om 12:12 Corona

BAARN Het Baarnse huisartsenlaboratorium U-Diagnostics kan per direct drie- tot vierduizend coronatesten per dag afnemen. Daarmee zou het huidige aantal in Nederland worden verdubbeld.

Hans Veltmeijer

Dit is mogelijk dankzij de onderzoekscapaciteit die het bedrijf aan de Hermesweg heeft bij een Duits partnerlaboratorium in Keulen. Het RIVM is sinds maandag in contact met U-Diagnostics over het aanbod. ,,Maar het is een stroperig proces", merkt zakelijk directeur Maarten Cuppen van U-Diagnostics op. ,,Het moet allemaal conform de kwaliteitseisen van het RIVM gebeuren, en duurt wat ons betreft te lang. We willen zo snel mogelijk een wezenlijke bijdrage leveren aan de bestrijding van deze crisis." Het Baarns laboratorium verwacht daarnaast vanaf volgende week te gaan testen op de parkeerplaats van het bedrijf in Baarn, vooral zorgmedewerkers. Deze methode wordt al in Drenthe toegepast.

Er is in Nederland al sinds het begin van de coronacrisis grote behoefte aan testmaterialen. Het testen heeft zich tot nu toe daarom voornamelijk beperkt tot ernstig zieken en ziekenhuispersoneel. Dit ondanks de constante oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie: testen, testen, testen. U-Diagnostics denkt Nederland een flinke stap in die richting te kunnen laten zetten. Want de capaciteit kan de 4000 testen per dag overtreffen, met een uitloop naar 5000, aldus Cuppens. De testen worden in Baarn afgenomen waarna ze naar het laboratorium in Duitsland worden getransporteerd. Binnen vierentwintig uur heeft U-Diagnostics de uitslag. Het bedrijf staat te popelen om op te schalen, maar wacht dus op groen licht van het RIVM. ,,De vertraging verbaast mij wel een beetje want onze partner is het meest vooraanstaande laboratorium in het afhandelen van coronatesten in Duitsland."

U-Diagnostics biedt de testen aan voor 85 euro per test, terwijl er in de markt testen voor 200 euro worden aangeboden, weet Cuppens. ,,We zijn niet uit op groot gewin. We zijn wel vastbesloten om onze schouders eronder te zetten en te helpen deze crisis zo snel mogelijk te beëindigen."

Dit artikel kunt u vandaag lezen in de Baarnsche Courant en via de e-paper op deze website.

Verder vandaag in de noodeditie van de Baarnsche Courant:

- Coronavirus houdt huis

- Baarnse bossen dicht

- Horeca in overlevingsmodus

- Gemeente vindt Lokaal-O belangrijk

- Hans Knotters doet Cantonspark 's nachts op slot

- Buurtzorg fietst gewoon door

- 20.000 euro naar lokale sport

- BuurtAED-actie in Transvaal succes

- De juffen staan op de stoep!

- Lokaal-O als helper in coronacrisis

- Heideschapen grazen vorstelijk in paleisbos

- Pagina's Welzijn Baarn met handige tips om coronacrisis door te komen

- Informatiepagina met Baarnsch Geheugen, kerkdiensten en medische diensten

- Programmering RTV Baarn

Mail voor een abonnement naar abonneeservice@bdu.nl

Hans Veltmeijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie