In kasteel Groeneveld is zondag 1 mei een unieke modeshow te zien.
In kasteel Groeneveld is zondag 1 mei een unieke modeshow te zien. Sepehr Maghsoudi

Kasteel Groeneveld vol Oosterse cultuur

24 april 2022 om 09:31 Activiteiten

BAARN Kleurrijke couture, Perzische geschiedenis uitgebeeld met sieraden, artistieke hoedencreaties en viool- en pianomuziek. Op zondag 1 mei is in Kasteel Groeneveld een éénmalige unieke modeshow te zien en te beleven. 

De éénmalige modeshow heet ‘Silk Road Experience’, gebaseerd op de eeuwenoude zijderoute die door centraal-Azië liep. Het is een samenwerking van de Baarnse hoedenontwerper Herma de Jong, de Soester auteur en welzijnsondernemer Lili Genee-Pirayesh en couturier Sepehr Maghsoudi. Een deel van de (eventuele) opbrengst gaat naar slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 

KONINKLIJK ONTSTAAN Het idee van de modeshow kan haast niet koninklijker. Herma de Jong, Baarns hoedenontwerpster, vertelt: ,,Ik had destijds een atelier in paleis Soestdijk. Daar leerde ik Lili kennen die in het paleis aan haar boek werkte. Ik heb haar en couturier Sepehr Maghsoudi aan elkaar voorgesteld omdat ze dezelfde Perzische achtergrond hebben. Inmiddels heb ik mijn werkruimte in Kasteel Groeneveld en met deze show komen we alle drie samen. Een koninklijkere omgeving kan haast niet.”

Op Kasteel Groeneveld neemt het drietal de bezoekers op 1 mei mee op een reis, waarin de symboliek van de rijke Perzische historie de hoofdrol speelt. Lili Genee: ,,Ik ben van Perzische komaf, heb tot mijn zevende daar gewoond. Ik ben doordrongen van de cultuur, de symboliek en de lokale gebruiken. Toen ik Sephers ontwerpen zag herkende ik direct onze gezamenlijke afkomst.”

De in Soest wonende Lili zal tijdens de middag op Groeneveld vertellen over de eeuwenoude historie van haar land, van Mesopotamië tot het huidige Iran. ,,Aan de hand de geschiedenis vertel ik kort over de symboliek van sieraden en laat ik zien waar bepaalde vormen als bloemen, zonnen of dieren symbool voor staan, vertel over historische gebruiken en onze waarden ‘good thoughts, good words, good deeds’ .” 

Genee heeft mooie herinneringen aan de rijke cultuur waarin ze opgroeide. ,,Ik herinner me feesten waar de vriendinnen van mijn moeder beeldschoon aangekleed met passende sieraden waren. Je mooi aankleden is daar veel gebruikelijker dan in Nederland en wordt zeer gewaardeerd.” Die aandacht voor kleding sluit weer naadloos aan op de kleurrijke modeontwerpen van de eveneens Perzische modeontwerper Sepehr Maghsoudi. 

Hoedenontwerper Herma de Jong is artist in residence op Kasteel Groeneveld en zal behalve haar hoeden tonen ook een exclusief kijkje bieden in haar kasteelatelier. Topvioliste Anastasia Kozlova treedt op met pianiste Maria Nemtsova en saxofonist Vitaly Vatulya en al met al zal de middag op het kasteel een bijzondere mix van cultuur, muziek, mode en worden.

Tijd: 13.30 tot 17.00 uur en kosten 25 euro per persoon. Aanmelden: https://hermadejong.nl/silk-road-experience

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie