Lokaal-O trapt vanavond Burendag in Baarn af met een Buurtbuffet.
Lokaal-O trapt vanavond Burendag in Baarn af met een Buurtbuffet. John Spijkerman

Burendag is populair in de gemeente Baarn: ‘Belangrijk elkaar te kennen’

Achtergrond

Viert u komend weekend Burendag en wilt u dit delen, stuur uw foto’s met een verslagje naar
baarnschecourant@bdu.nl. Doe dit uiterlijk zondag 16.00 uur.

BAARN Wat hebben bewoners van de Van Kinsbergenlaan, Evertsenlaan, Lage Vuursche, Amaris Schoonoord, Malvastraat, Veldheimweg en Bachlaan met elkaar gemeen? Ze vieren zaterdag of zondag Burendag. En naast genoemde straten, zijn er nog meer initiatieven, in totaal ongeveer twintig in de gemeente Baarn.

Burendag is de dag waarop in Nederland sinds 2006 het contact met de buren wordt gevierd. Burendag wordt ieder jaar gevierd op de vierde zaterdag in september. Het initiatief tot deze dag komt van Douwe Egberts. Sinds 2008 wordt het mede georganiseerd door het Oranje Fonds.

Wie Burendag wilde organiseren kon bij het Oranje Fonds een aanvraag tot maximaal 350 euro indienen om het Burendagplan te kunnen uitvoeren. 

In Lage Vuursche komen sinds een aantal jaren ongeveer vijftig inwoners samen op de Midgetgolftuinen. Daar spelen ze een toernooi dat wordt afgesloten met een borrel bij één van de horecazaken op het dorp. ,,Het is in Lage Vuursche altijd een mooie samenwerking tussen verschillende partijen”, aldus Fred van Slooten van het organiserende Stichting Welzijn Bewoners Lage Vuursche. ,,De Midgetgolftuinen werken fijn mee en de ondernemers ook. Op dit moment hebben we 25 aanmeldingen, maar de ervaring leert dat Vuurschenaren zich niet altijd van tevoren aanmelden”, lacht de Dorpsstraatbewoner. ,,Tussen de veertig en vijftig deelnemers klinkt misschien niet veel, maar dat is twintig procent van de inwoners. De deelnemers vormen een mooie doorsnee van oude en nieuwe en jonge en oudere  Vuurschenaren.” Er wordt gestreden om bekers en een ‘lekkere prijs’ van de horeca. Wie de poedelprijs krijgt, zal morgenavond blijken.

Lokaal-O trapt vrijdagavond Burendag af met een Buurtbuffet, klaargemaakt door buurtbewoners. Naast de gezamenlijke maaltijd, kunnen de bezoekers genieten van muzikale intermezzo’s én een Buurtmakersspel met mooie prijzen.

ACACIALAAN Annemieke van den Arend is initiatiefnemer van de Burendag in de Acacialaan. ,,Hier is twintig jaar geleden voor het laatst een straatfeest gegeven, dus het werd wel weer eens tijd. We organiseren de barbecue met zes buren, dat is heel gezellig.” Van den Arend woont zelf elf jaar in de straat. ,,We zijn alle bewoners langsgegaan waardoor ik veel nieuwe buren heb leren kennen, dat is op zich al onze winst”, lacht ze. Van de Arend heeft een beroep gedaan op het Oranje Fonds. ,,Dat was ruim voor de zomer, maar toen was het geld al op. We hebben wel vlaggetjes en bekers gekregen.” Alle buren nemen hun eigen eten en drinken mee. ,,Zo drukken we de kosten en houden we het laagdrempelig.”

Annemieke weet niet of iedereen komt, maar verwacht ongeveer 75 straatgenoten. ,,Het is super belangrijk elkaar te kennen, dat hebben we in coronatijd wel ondervonden.”

door Christine Schut

advertentie
advertentie