Baarnse ondernemers spraken met elkaar over crises en het scheppen van nieuwe kansen.
Baarnse ondernemers spraken met elkaar over crises en het scheppen van nieuwe kansen. Celia de Vree

Ontbijt met een boodschap; Ondernemers delen hun zorgen én hun kansen

Achtergrond

BAARN Voordat Koning Willem-Alexander in Den Haag de troonrede voorleest, zijn in Baarn de ondernemers bij elkaar voor hun jaarlijkse Prinsjesdagontbijt. Daar delen ze hun zorgen maar vooral ook de kansen die ze zien ontstaan in deze roerige economische tijden. Creativiteit blijkt hun gemene deler. 

Het thema van de bijeenkomst is ‘Tegenwind vraagt stuurmanskunst’ en dat was wethouder Mark Veldhuizen als zeiler op het lijf geschreven. Hij opende de bijeenkomst en benadrukte dat de gemeente er alles aan doet om de ondernemers waar mogelijk is, bij te staan. ,,Blijf niet als schip in de haven liggen, maar vaar uit. En ondervind je onderweg problemen, vraag dan aan de gemeente om een reddingsvest. Ervaar de toekomst niet als tegenwind, maar zoek op hoe je wél een gunstige koers van varen”, sprak hij in nautische termen. 

Organisator van het ontbijt is het POB, het Platform Ondernemend Baarn. Hierin zijn alle verenigingen van onder andere winkeliers en andere ondernemers verenigd. Arthur Stuivenberg van POB: ,,Iedereen verwacht dat er weer moeilijke tijden aankomen, op welk vlak dan ook. Of het nu de energieprijzen zijn, de gebrekkige toevoer van materiaal of de personeelskrapte. Dit ontbijt is om met elkaar te overleggen hoe je niet stil moet zitten afwachten maar wat je kunt doen om kansen te creëren, om elkaar te inspireren.” 

DUBBELE TEGENWIND Kevin van den Berg vroeg als presentator enkele Baarnse ondernemers naar hun verhaal. Zo vertelde Karen Sikkema over hoe door corona ‘haar’ Wintertuin moest sluiten. Economisch net weer opgekrabbeld wordt ze nu geconfronteerd met enorme energieprijzen. ,,We onderzoeken of we bijvoorbeeld van ‘borrelen in je wintertrui’ een evenement kunnen maken om zo de situatie onze kant op te laten kantelen.” 

Ook Bert Kranendonk kreeg door corona een opdonder. Zijn bedrijf maakt ‘experiences’ en had grote projecten van miljoenen. Door corona stokte dat van de ene dag op de andere. Hij legde zich toe op kleine projecten, zoals de Tino die recent in de Laanstraat verscheen en maakte dat tot een groot succes. ,,In het Chinees is het teken voor ‘crisis’ hetzelfde als voor ‘kans’. Dat spreekt me aan; als je zo creatief kunt denken schep je kansen voor jezelf”, vertelde hij het publiek. Hij kon rekenen op applaus. 

Ook Gert-Wim Hogeveen van de herenmodezaak kreeg bijval uit de zaal toen hij vertelde alle zakelijke pakken naar de fabriek teruggestuurd te hebben en te hebben geruild voor truien. ,,Ik voorzag dat mensen thuis gingen werken en dat doe je niet in een pak. We reden bij klanten thuis langs, belden aan en lieten ze truien uitproberen. Zo hebben we de winkelsluiting door weten te komen”, aldus de Laanstraatwinkelier.  

Behalve corona kwamen ook de energieprijzen en het personeelstekort ter sprake. Organisator Stuivenberg; ,,Het was een inspirerende bijeenkomst, goed om elkaar te spreken en we hopen dat iedereen vol nieuwe ideeën naar huis gaat.”

door Celia de Vree

advertentie
advertentie