Bij de spoorwegovergang Doktor Albert Schweitzerweg staan deze borden.
Bij de spoorwegovergang Doktor Albert Schweitzerweg staan deze borden. Melissa Hofland

Lopen van donker naar licht, bewustzijn voor zelfmoord en preventie

2 mei 2022 om 12:51 Achtergrond

BAARN Bewustzijn creëren, solidair zijn, het taboe doorbreken rondom depressie en zelfmoordgedachten zodat er gemakkelijker over gepraat kan worden, en wellicht ook voorkomen kan worden. Dat is het doel van de wandelaars die zaterdag 7 mei de 5 kilometer wandeling van Darkness Into Light Nederland lopen, van de Pauluskerk op de Brink naar Paleis Soestdijk en weer terug. 

Iedereen die wil, mag meewandelen. Jeff Balch, die sinds een klein jaar in Baarn woont, hoopt dat het mag uitgroeien tot een grootse jaarlijks terugkerende wandeling in Baarn om dat belangrijke thema in het licht te zetten. Dit jaar dus de eerste editie. Zelf liep Balch op andere plekken in Nederland al zo’n vier keer mee. 

,,In zo’n twintig landen gaan mensen voor het krieken van de dag aan de wandel, vanuit het donker het licht tegemoet. Een wandeling van hoop is het telkens weer. Nu is het tijd voor een Baarnse editie, vond ik. Voor mij staat Paleis Soestdijk in dit kader ook symbool voor het verdriet van onze koningin die haar zus aan zelfdoding verloor. Een prachtige, troostrijke, hoopvolle omgeving met al het groen om in te wandelen. Er is ruimte voor tranen, maar zeker ook voor luchtigheid. Dat zullen we onder andere kenbaar maken met ballonnen die de route zullen markeren. Mijn hond die meegaat, krijgt een ballon aan zijn halsband.”

PRATEN Om 5 uur in de ochtend wordt verzameld bij de Pauluskerk. Balch: ,,Iedereen kan op zijn eigen tijd aanhaken, meewandelen, fietsen, scooteren, of wat dan ook. Om half 7 is er koffie en thee in de Pauluskerk. Burgemeester Mark Röell vangt ons daar op. Hij zal een toespraak verzorgen. Fantastisch dat ook hij onderdeel wil zijn van dit gebeuren. Hij onderstreept daarmee hoe belangrijk ook hij het vindt dat er gepraat kan worden over zulke moeilijke dingen als depressie en zelfmoord.” Volgens Balch sterven er in Nederland elke dag vijf mensen door zelfdoding. Eén op de twaalf mensen denkt er wel eens aan. ,,Ik ben in het dagelijks leven onder andere leefstijlcoach. Vanuit die ervaring weet ik dat mensen vaak niet echt dood willen. Ze willen een einde aan hun lijden. Als je daar met elkaar over kunt praten, dan komen ze er vaak wel uit op één of andere manier. Iedereen kan dat gesprek aangaan. Kan in het begin eng zijn, maar je kunt er echt het verschil mee maken.”

DOODSOORZAAK 1 De Darkness Into Light wandelingen ontstonden zo’n 15 jaar terug toen er in Ierland geen goede voorzieningen waren voor de jeugd in de psychiatrie. Mensen begonnen een wandeling om geld in te zamelen voor deze jongeren. Dit groeide. Vandaag de dag wordt vanuit Ierland Darkness Into Light nog altijd internationaal gecoördineerd. Sinds een jaar of zes wordt ook in Nederland gewandeld om het onderwerp op de kaart te zetten. ,,We hopen dat dit gaat groeien zodat meer mensen op tijd kunnen worden geholpen. Ikzelf weet wat depressie is, Ik heb het gezien in mijn omgeving en in mijn coachingspraktijk. Onder jongeren is zelfmoord doodsoorzaak nummer 1. Ouders en familie zijn voor de rest van hun leven getekend als ze zoiets meemaken. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren, en anderen helpen een bijdrage te leveren. Enkel door mee te wandelen, kun je van grote betekenis zijn.”

Meewandelen? Aanmelden (en doneren) kan via dilnetherlands.nl. Hoeft trouwens niet. Alle donaties gaan 100 procent naar partner Stichting 113 Zelfmoordpreventie, de landelijke organisatie voor zelfmoordpreventie.

door Melissa Hofland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie